AcasăMONDENIoana Dichiseanu, concert FADO la ICR Lisabona, în memoria Amáliei Rodrigues

Ioana Dichiseanu, concert FADO la ICR Lisabona, în memoria Amáliei Rodrigues

Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona, în colaborare cu Fundação Amália Rodrigues, organizează un concert extraordinar de muzică fado în interpretarea artistei Ioana Dichiseanu.

Evenimentul va avea loc la Jardim da Casa-Museu Amália Rodrigues, Lisabona, pe 29 iunie 2023 – ora 18:30 -, iar Ioana Dichiseanu va fi acompaniată de artiștii portughezi António Neto (chitară clasică) și Luís Coelho (chitară portugheză).

Concertul susținut de Ioana Dichiseanu, fiica regretatului actor român Ioana Dichiseanu, transpune într-o realitate muzicală emoționantă un omagiu cantabil adus morții Amáliei Rodrigues și nostalgiei.

În limba portugheză, cuvântul ”saudade” înseamnă ”durere”, iar românii și portughezii împărtășesc, într-o comuniune care transcende spațiul și timpul, semnificația profundă a acestui sentiment.

O evocare a personalității nemuritoarei Amália Rodrigues

Piesele care vor fi interpretate în acest concert-omagiu au fost alese chiar de artista Ioana Dichiseanu, ca o evocare a personalității nemuritoarei cântărețe portugheze Amália Rodrigues, cea care a transformat muzica fado într-un simbol muzical inegalabil.

Pe scenă, Ioana Dichiseanu va oferi publicului portughez și o piesă a Mariei Tănase, celebra cântăreață de muzică populară a României.

Sedusă încă din copilărie de acest stil muzical fascinant, Ioana Dichiseanu a lansat – în cadrul Festivalului de Teatru, Film și Muzică ”Ion Dichiseanu” de la Adjud – albumul ”O meu fado”, spunând că, printr-o astfel de muzică – intrepretul are șansa incomensurabilă de a ajunge la sufletul ascultătorului.

”Cel care cântă acest gen de muzică trebuie să atingă sufletul ascultătorilor”a transmis, emoționată, Ioana Dichiseanu.

 Ioana Dichiseanu este absolventă a Universității de Regie Teatru și Film. Artista consideră că muzica fado este credința ei. Moștenitoare artistică a legendarului actor român Ion Dichiseanu și a uneia dintre vocile de aur ale României, Simona Florescu, Ioana Dichiseanu a găsit în fado sensul vieții artistice.

”Nimic nu este întâmplător! În orice este o lucrare a Divinității. După ce am imprimat piesele pentru primul meu album fado, am găsit, surprinzător, printre amintirile tatălui meu, o fotografie din 1975 în care el apare alături de «Zeița muzicii fado», Amália Rodrigues”, mărturisește Ioana Dichiseanu.

author avatar
Andrei Coman
617 afisari

6 COMENTARII

  1. Suflet nobil, sensibilitate, frumusete si.. talent si vraja artistica. Cu acestea si cu muzica sa, ea este o cuceritoare de inimi si suflete sensibile. „În orice este o lucrare a Divinității” ! Daca este un gand al Ioanei, atunci sa adaugam celor de mai sus si.. intelepciune.
    Te ascultam si te admiram Ioana Dichiseanu.

    • confuzie cu
      17 mar. 2023 · Actorul Marius Manole, nud într-un nou spectacol la Teatrul Național.,

      În scandalul pozelor nud, cine-i mai bolnav: Pandrea sau Darie?
      http://www.eva.ro › divertisment › features › in-scandalul-pozelor-nud-cine-i-ma…
      15 oct. 2010 · De ce ar fi făcut aceşti actori alegerea de a poza nud la vârstele pe care le au? Oare nu le-a fost teamă că toată munca de decenii va fi ..

  2. Vesnica Pomenire Amaliei !

    Ce mult am iubit-o! O ascult cu emotie si nostalgie, de fiecare data…..

    Ioana Dichiseanu este magnifica! Traieste muzica, o simte…..

    Felicitari Ioana!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger