AcasăMONDENDoliu în lumea artistică din România. O cunoscută actriță s-a stins din...

Doliu în lumea artistică din România. O cunoscută actriță s-a stins din viață, la 71 de ani. A jucat în „Moartea domnului Lăzărescu” – VIDEO

Doliu în lumea artistică din România. O cunoscută actriță s-a stins din viață, la 71 de ani. A jucat în „Moartea domnului Lăzărescu” - VIDEO (sursa foto: romaniatv.net)

O veste foarte tristă lovește lumea artistică autohtonă. O actriță al cărei nume este cunoscut îndeosebi românilor amatori de film s-a stins.

Actrița Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani, după o îndelungată suferință, anunță, luni dimineață, news.ro. De altfel, nu puțini sunt cei care au remarcat faptul că, în ultima perioadă, aparițiile publice ale actriței fuseseră tot mai rare.

A interpretat-o pe Catrina, în „Moromeții” – pelicula regizată de Stere Gulea

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa celebrului profesor Ion Cojar, Luminița Gheorghiu a jucat teatru, cât și film. A avut o carieră îndelungată în lumea cinematografiei, fiind apreciată pentru rolurile din producții precum „Moromeții”, pelicula regizată de Stere Gulea, în care a interpretat-o pe Catrina Moromete, dar și „Moartea domnului Lăzărescu” – în regia lui Cristi Puiu, în care a avut rolul asistentei medicale Mioara.

De asemenea, numele Luminiței Gheorghiu figurează și în distribuția filmelor Marfa și banii”, „Poziţia copilului”, „Sunt o babă comunistă”, „Aferim!”, dar și „Cuscrii”.
De-a lungul carierei, actrița a fost recompensată cu mai multe premii. În urmă cu aproximativ opt ani, și anume în 2013, Gheorghiu a primit trofeul Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, pentru rolul mamei în pelicula, „Poziția copilului”, conform Wikipedia, iar pentru aceeași peliculă a primit Premiul Gopo de interpretare feminină pentru o actriță în rol principal dintr-un film românesc al anului 2013.