Conform amintirilor celor care au fost apropiaţi de famiia Ceauşescu, cei doi dictatori erau patrioţi şi tradiţionalişti, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.
Mesele nu erau pline de bucate, ci totul era bine chivernisit. Se achiziţiona cantitatea strictă de alimente, atât cât se putea consuma. Micul dejun era frugal: o cană de ceai cu lapte, o felie de şuncă, una de brânză şi, din când în când, un ou fiert. La prânz, mergea numai bine un pahar de vişinată.
Nicolae Ceauşescu, pofticios după pomana porcului
Nicolae Ceaușescu era un mare iubitor de mâncăruri tradiționale. În preajma sărbătorilor, mai ales după tăierea porcului, liderul comunist adora să consume cârnați proaspeți, jumări, șuncă afumată și pomana porcului. Toate pregătite, desigur, de cei mai iscusiți bucătari, dar și din pachetele pe care Mihaela Ceaușescu a povestit că le primea.
„Mulți oameni chiar credeau atunci că Ceaușescu merită tot ceea ce este mai bun prin gospodării: șunculițe proaspăt afumate, cârnați condimentați, carne de porc, brânzeturi și îi trimiteau pachete lui Ceaușescu”, a povestit fata lui Marin Ceaușescu.
Ce mâncau Ceauşeştii de Revelion
Cu ocazia Anului Nou, dictatorului îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele.
„De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, au mai zis cei care i-au cunoscut pe Ceauşeşti.