AcasăMONDENCatalin Scarlatescu: “Vrajeala cu Ghidul Michelin va disparea in 12 ani”

Catalin Scarlatescu: “Vrajeala cu Ghidul Michelin va disparea in 12 ani”

Catalin Scarlatescu, cel mai dur dintre cei trei jurati de la „MasterChef”, vede viitorul gastronomiei modelat de austeritatea economica: mai simplu, mai placut, mai ieftin. Un fel de revenire la normalitate…

Catalin Scarlatescu crede ca doar un bucatar poate judeca munca unui alt bucatar

Catalin Scarlatescu vine cu o predictie socanta in ce priveste viitorul gastronomiei. El crede ca: „In maximum 8 ani o sa vezi primul restaurant de genul fast-food in Ghidul Michelin, iar in 12 ani o sa dispara vrajeala asta cu ghidul. A devenit o asa banalitate… orice tampit poate sa se joace cu o farfurie si cu portii mici. Pe vremuri se mai facea bucatarie, acum e o vrajeala totala, eu asa o percep, sincer…”.

Pe ce se bazeaza Chef cand spune asta? „Acum 3 ani le-am spus colegilor mei ca trendul este spre traditional minimalism. Si au ras de mine. Acum suntem in traditional minimalism. M-au intrebat acum in ce directie mergem? Si nu ma cred, dar o sa vezi ca acolo o sa ajungem, Ghidul Michelin o sa se duca. Te duci in Franta si mananci 5-6 farfurii cu 60 de euro, incet-incet o sa ajunga la 40 de euro. Daca pe vremuri era gluma aia – cand mancai la resturant cotat cu stele de Michelin, primeai nota de plata, tu ziceai: poftim, dar adu-mi 10 euro sa mananc la McDonalds – acum o sa ajungem sa mancam cu 10 euro la restaurant. Pai, cine este in masura sa-mi critice mie mancarea, acum, cand se descompune mancarea pana la nivel molecular si poti face orice din orice? Un critic culinar? Nu, doar un alt bucatar poate sa faca asta”, conchide Catalin.

Ce este Ghidul Michelin

Ghidul Michelin este recunoscut in lume pentru cotatiile, de la una pana la trei stele, pe care le acorda celor mai apreciate restaurante din lume. O stea aduce unui restaurant milioane de euro profit, faima internationala bucatarului sef, iar clientii se bat pe rezervari. Pierderea unui astfel de stele poate fi dramatica. In urma cu cinci ani, Bernard Loiseau, un bucatar francez, s-a sinucis cand a fost anuntat ca restaurantul sau, Côte d’Or, va pierde una dintre cele trei stele Michelin.

author avatar
Ela Corbu