AcasăMONDENA murit unul dintre cei mai mari actori care au fost văzuţi...

A murit unul dintre cei mai mari actori care au fost văzuţi pe micul şi marele ecran!

Sean Connery A murit unul dintre cei mai mari actori care au fost văzuţi pe micul şi marele ecran!

Un mare actor al cinematografiei mondiale a murit astăzi! Sir Sean Connery, cunoscut pentru portretizarea lui James Bond, a decedat la vârsta de 90 de ani.

Actorul scoţian a murit în somn, în Bahamas. În ultima perioadă, starea lui de sănătate se degradase. Sean Connery a avut o lungă carieră cinematografică, întinsă pe parcursul a cinci decenii şi, în afara ei, o viaţă plină de aventuri la fel de spectaculoase.

Care au fost cele mai mari filme ale lui?

Scoţianul nu a jucat însă doar în James Bond 007. Îl mai ţinem minte şi pentru rolul căpitanului sovietic de submarin Aleksandr Ramius, din „Vânătoarea lui Octombrie Roşu” (1980), „tatăl” lui Indiana Jones din „Ultima Cruciadă” (1989), „Nemuritorul” Ramirez din filmul cu acelaşi nume („Highlander”, 1986) , călugărul William de Baskerville din „Numele Trandafirului” (1986), sau enigmaticul prizonier al Majestăţii Sale din „Fortăreaţa” („The Rock”, 1996). Ca să enumerăm doar câteva.

Connery a fost, de asemenea, cunoscut pentru puternicul și inconfundabilul său accent scoțian, precum și pentru înfățișarea sa prezentabilă. În 1989 a fost proclamat „cel mai atrăgător bărbat în viață” de către revista „People”, iar în 1999, la 69 de ani, a fost ales în cadrul unui sondaj de opinie „Cel mai sexy bărbat al secolului”. Connery a fost cunoscut și ca un militant activ pentru independența Scoției.

În afară de filmul „Bărbatul care va fi rege”, majoritatea succeselor lui Connery din următorul deceniu au făcut parte dintr-un ansamblu de castinguri, în filme precum: „Crimă în Orient Express” și „Un pod îndepărtat”.

După experiența din „Niciodată să nu mai spui niciodată” și cazul de la tribunal care a urmat, Connery era nemulțumit de marele studiouri și, timp de doi ani, nu a mai făcut niciun film. În timpul producției europene „Numele trandafirului”, interesul lui Connery pentru materialul mai credibil a reapărut. Rolul său de polițist cu nas fin din „The Untouchables” din 1987 i-a adus un Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

A câştigat numeroase premii

Premiul Oscar a venit în 1988, când a fost numit cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul său din „Incoruptibilii („The Untouchables”, 1987). Sean Connery a mai câştigat, în plus, două premii Bafta şi trei Globuri de Aur. În anul 2000, a fost făcut cavaler al Ordinului Britanic de către regina Elisabeta. Cu toate acestea, Sean Connery a fost, de-a lungul vieţii, un mare adept şi susţinător al independenţei Scoţiei faţă de Marea Britanie.

author avatar
Andrei Ștefan