AcasăJUSTIȚIEUdrea ”a scăpat” un blestem după sentință: ”A fost un șoc”

Udrea ”a scăpat” un blestem după sentință: ”A fost un șoc”

Udrea ”a scăpat” un blestem după sentință: ”A fost un șoc”

La scurtă vreme după ce s-a aflat decizia Curții de Apel în dosarul în care DNA-ul a trimis-o în judecată alături de Ioana Băsescu și alte persoane, referitor la finanțarea campaniei din contextul prezidențialelor din 2009, Elena Udrea a avut o primă reacție publică. 

”Pentru mine a fost un șoc. M-am întors în țară cu convingerea că ceva s-a schimbat în Justiție și că poți să te aperi, ceea ce eu nu am făcut în dosarul Gala Bute. Poți să te aperi, să aduci probe, și să demonstrezi că acuzațiile procurorilor doamnei Kovesi sunt nelegale, nedovedite. Am probat în acest dosar… nu știu ce puteam să mai fac. Din acest punct de vedere sunt liniștită, am făcut tot ce se putea face”, a susținut Udrea, într-o intervenție la Antena3, după ce s-a aflat că fost condamnată la 8 ani de închisoare.

”Eu am sperat că nu mai sunt o miză pentru nimeni. Am sperat că voi avea parte de o judecată corectă”, a mai afirmat fostul ministru al Turismului și Dezvoltării.

Udrea: De ce au trebuit să mă condamne și pe cele mai absurde dintre acuzații?

Referindu-se la acuzațiile ce i se aduc în acest dosar – instigare la luare de mită și spălare de bani – Udrea a declarat: ”Dacă ei voiau doar să îi dea un avertisment (…) să se răzbune pe Traian Băsescu să îl atace cumva (….) era suficient din șase acuzații care mi s-au adus să mă condamne pe una singură, era același lucru. De ce au trebuit să mă condamne și pe cele mai absurde dintre acuzații? Gândiți-vă că există o acuzație de spălare de bani, în care procurorii spun faptul că eu am folosit niște bani cash în campania de referendum procurorii spun sigur banii ăia veneau dintr-o faptă penală. Pentru că Elena Udrea e judecată și în dosarul Gala Bute”.

La un moment dat, fosta șefă de la Ministerul Turismului a avut un mesaj dur la adresa judecătoarei de la CAB. ”Femeia asta a dat o decizie absurdă! Nu știu cum va dormi la noapte! O blestem să simtă copiii ei ce simte copilul meu. Nu înțeleg cum poate fi această femeie liniștită la noapte. Problema este alta: ce fac eu mai departe…”, a fost auzită spunând Udrea, până la moderatoarele emisiunii să intervină.

Vă amintim că Udrea a primit mai multe pedepse în acest dosar, care au fost contopite și a rezultat o condamnare de șase ani de închisoare, la care s-a adăugat un spor de doi ani. 

Și că decizia de marți a CAB nu este definitivă și poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ce a transmis DNA-ul

În 2017, DNA-ul transmitea, între altele, faptul că în rechizitoriul întocmit în această cauză, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: ”În cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate, astfel încât sumele de bani să ajungă la societățile prestatoare.

Remiterea foloaselor infracționale s-a disimulat prin contracte fictive încheiate cu firme care prestau în realitate servicii în cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradală, tipărire de afișe, reclame publicate în mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole și prestarea de servicii de consultanță.”

 

author avatar
Cristina Stefan