AcasăJUSTIȚIETrei polițiști de la Secția 16, arestați preventiv în dosarul cu acuzații...

Trei polițiști de la Secția 16, arestați preventiv în dosarul cu acuzații grave, de tortură

Trei polițiști de la Secția 16, arestați preventiv în dosarul cu acuzații grave, de tortură (sursa foto: sibiu100.ro)

Instanța a decis arestări în dosarul în care mai mulți polițiști de la Secția 16 din București sunt acuzați de fapte grave.

Mai exact, trei polițiști au primit mandate de arestare preventivă, iar alți trei au fost plasați sub control judiciar, anunță vineri Antena3. Decizia a fost luată de Tribunalul București. În cazul unei alte persoane nu s-a dispus nicio măsură preventivă.

Vă amintim că în primă fază opt polițiști de la Secția 16 fuseseră reținuți pentru 24 de ore într-un dosar în care se fac cercetări pentru lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, complicitate la tortură.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București anunțase, recent, că sunt nouă agenți de poliție vizați în acest dosar – în care doi bărbați ar fi căzut victime oamenilor legii. ”La data de 03.03.2021, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de 9 inculpaţi, agenţi de poliţie din cadrul DGPMB Secția 16 Poliție – Biroul de Ordine Publică, pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, tortură, respectiv complicitate la tortură.

Totodată, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore a 8 dintre inculpaţi, respectiv măsura controlului judiciar faţă de un inculpat”, comunicaseră procurorii.

Ce s-ar fi întâmplat pe un teren viran din sectorul 4

Totodată, s-au dat detalii despre acuzațiile din acest dosar. În acest sens, din direcția Parchetului s-au făcut publice următoarele aspecte:

Din probele administrate până în prezent, au rezultat următoarele:

La data de 01.09.2020, în jurul orelor 01.45, inculpaţii făceau parte dintr-un filtru de poliție organizat în zona străzii Calea Șerban Vodă din mun. Bucureşti, context în care au fost abordaţi de persoanele vătămate care le-au adresat reproşuri cu privire la nepurtarea măștilor de protecție în contextul epidemiologic SARS-COV2.

În aceste împrejurări, în scopul pedepsirii uneia dintre persoanele vătămate pentru reproșurile adresate, 7 dintre inculpaţi având asupra lor armamentul din dotare au lipsit-o în mod ilegal de libertate, încătuşând-o şi transportând-o împotriva voinței sale pe un teren viran situat la periferia mun. București, sectorul 4, unde 5 dintre aceştia au exercitat pentru aproximativ 30 de minute violențe fizice asupra victimei, aplicându-i lovituri repetate cu corpuri contondente în zona superioară a corpului, a capului, a membrelor superioare și inferioare, dar și în zona degetelor mâinilor și a tălpilor. Totodată, unul dintre inculpaţi a supus persoana vătămată unor tratamente degradante.

În tot acest timp, ceilalţi doi agenţi de poliţie au asistat în mod pasiv la violenţele exercitate asupra persoanei vătămate.

După exercitarea actelor de violenţă, victima a fost abandonată pe respectivul teren viran.

În acelaşi timp, alţi doi inculpaţi au lipsit-o în mod ilegal de libertate pe a doua persoană vătămată, în intervalul 01.45 – 02.00.

Astfel, după încătușarea nelegală a acesteia, au încuiat-o în autospeciala ce le fusese repartizată, peste două jante auto depozitate pe bancheta din spate, şi au transportat-o în zona Zețari din București, sectorul 5, unde au descătușat-o și abandonat-o pe o stradă întunecată.”