AcasăJUSTIȚIETragedia de la Colectiv, oglinda unei Românii în FALIMENT: 64 de...

Tragedia de la Colectiv, oglinda unei Românii în FALIMENT: 64 de morți și niciun vinovat! (VIDEO)

colectivTragedia de la Colectiv, oglinda unei Românii în FALIMENT: 64 de morți și niciun vinovat!

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, se comemorează 6 ani de la tragedia de la Colectiv, în urma căreia au murit 64 de oameni. Un incendiu devastator a cuprins Clubul Colectiv, în timpul unui concert susținut de trupa Goodbye to Gravity.

A fost cel mai grav accident de după Revoluție, cu cele mai multe victime și cei mai mulți răniți, peste 180.

Cum arată România după 6 ani de la Colectiv

După 6 ani, în sănătate nu s-a schimbat mare lucru, iar pandemia scoate la lumină precaritatea sistemului. De asemenea, justiția nu a reușit nici până acum să dea o sentință finală în acest proces.

Un simulacru de justiție al cărui scop este acela de a trage, în fel și chip, de timp pentru a amâna pronunțarea unei sentințe, spre a menaja sensibilități politice și de stat”, așa a descris procesul Alexandra Furnea, unul dintre supraviețuitorii incendiului din 30 octombrie 2015.

Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – la câte 11 ani şi 8 luni închisoare în dosarul privind tragedia în urma căreia au decedat 64 de persoane.

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Daniela Niță, administratorul firmei care a furnizat artificiile de la care a pornit incendiul din clubul Colectiv. Ea a fost condamnată la 12 ani și 8 luni de închisoare. Însă, femeia a fost găsită fără suflare în apartamentul său în acestă vară.

Cei doi artificieri au primit pedepse diferențiat, respectiv 9 ani și opt luni și 10 ani. Printre cei condamnați este și fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu – Piedone, cu o pedeapsă de 8 ani și 6 luni.

Verdict final, la Curtea de Apel Bucureşti

Decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată de către persoanele condamnate, dar şi de către procurori, iar procesul a ajuns la Curtea de Apel București.

Au trecut aproape doi ani de la aceste condamnări și încă nu există o decizie definitivă a instanței, după ce procesul a fost amânat de nenumărate ori și s-a blocat în proceduri.

Ultimul termen al procesului a fost în 20 octombrie, iar Curtea de Apel Bucureşti a publicat, pe portalul instanțelor, variantele de schimbare a încadrării juridice a faptelor pentru Cristian Popescu Piedone şi pentru ceilalţi funcţionari condamnați în prima instanță. În total, sunt 29 de variante de schimbare a încadrării juridice.

 

author avatar
Andrei Ștefan