AcasăJUSTIȚIEUPDATE Soarta lui Nicolae Bănicioiu, tranșată în Parlament: „Pot să-mi ia imunitatea...

UPDATE Soarta lui Nicolae Bănicioiu, tranșată în Parlament: „Pot să-mi ia imunitatea şi orice, că oricum le-am dat-o eu”

nicolae banicioiuSoarta lui Nicolae Bănicioiu, tranșată marți în Parlament: „Pot să-mi ia imunitatea şi orice că oricum le-am dat-o eu” / foto: Stiri pe Surse

Fostul ministru al sănătății Nicolae Bănicioiu va afla, marți, dacă va fi urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi luare de mită în formă continuată, transmite Agerpres.

UPDATE 13.00. Deputatul Nicolae Bănicioiu rămâne fără imunitatea parlamentară. Deputații s-au pronunțat în urmă cu puțin timp, au votat: 202 voturi „pentru” și 12 „împotrivă”. DNA poate astfel să înceapă urmărirea penală împotriva sa. 

Deputații vor dezbate și vota în plenul Camerei solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii sale. Şedinţa se va desfășura cu prezența fizică a deputaților, deoarece votul va fi secret cu bile, și va începe la ora 11.00.

Ce a decis Comisia juridică

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis vineri să voteze pentru ridicarea imunităţii lui Bănicioiu. S-au înregistrat 19 voturi „pentru” şi 2 voturi „împotrivă”.

Preşedintele comisiei, Nicuşor Halici, a declarat că, prin votul dat, deputaţii jurişti au dorit să nu împiedice cu nimic aflarea adevărului. Potrivit acestuia, „Nicolae Bănicioiu a susţinut că nu are nimic de ascuns în faţa instanţei şi Parchetului şi nu se consideră vinovat de ceea ce a fost identificat în dosarul deschis in rem”.

Halici a susţinut că în solicitarea DNA „sunt specificate elemente care duc în zona de infracţiune”.

Nicolae Bănicioiu respinge acuzațiile DNA

Prezent şi el la şedinţa Comisiei juridice, Nicolae Bănicioiu a declarat că toate acuzaţiile la adresa sa sunt „minciuni”.

„Poziţia mea este foarte clară. Eu vreau să ajungem cât mai repede cu discuţia pe fond. Până acum nu am fost audiat, nu înţeleg de ce nu am fost audiat. Mi-a spus doamna avocat şi înţeleg din multe păreri juridice că puteam fi audiat de câte ori era nevoie. Nu mai candidez. Să stea lumea liniştită. Vreau eu să lămurim practic chestiunea asta şi văd cum e posibil totuşi ca în România denunţătorul să fie crezut absolut oricând, dar să rămână cu tot, să i se ofere protecţie, imunitate şi orice. Pot să-mi ia imunitatea şi orice că oricum le-am dat-o eu”, a spus deputatul Nicolae Bănicioiu.

Acuzațiile procurorilor anti-corupție

DNA a anunțat marțea trecută că a cerut Parlamentului ridicarea imunității pentru un deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în formă continuată, în perioada în care era ministru.

Conform procurorilor DNA, în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, când era ministru al Tineretului și Sportului, Nicolae Bănicioiu ar fi primit de la un om de afaceri suma totală de peste 1,292 de milioane de lei, pentru a interveni la ministrul Sănătății pentru numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor cu care firmele controlate de doi oameni de afaceri aveau contracte de achiziții publice și pentru alocarea de bani către aceste spitale.

De asemenea, Nicolae Bănicioiu este acuzat de DNA că în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015, când era ministru al Sănătății, ar fi primit de la cei doi oameni de afaceri suma totală de peste 2,612 milioane de lei.

author avatar
Andreea Vlad
216 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger