AcasăJUSTIȚIESenatul a adoptat cele 3 proiecte de lege ale Justiţiei: lovitură pentru...

Senatul a adoptat cele 3 proiecte de lege ale Justiţiei: lovitură pentru președintele ÎCCJ și procurorul general, puteri pentru Iohannis

Senatul a adoptat cele 3 proiecte de lege ale Justiţiei: lovitură pentru președintele ÎCCJ și procurorul general, puteri pentru Iohannis

Senatul a adoptat, decizional, în plenul de astăzi, cele trei proiecte de legi ale justiţiei privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), organizarea judiciară şi statutul judecătorilor şi procurorilor.

Au fost înregistrate voturi 86 „pentru”, 37 împotrivă şi trei abţineri.

Membrii CSM, din rândul judecătorilor şi procurorilor aleşi de preşedinte

Astfel, membrii CSM se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de preşedintele României, cu o vechime de cel puţin şapte ani în funcţia de judecător sau procuror definitiv şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii trei ani, cu excepţia situaţiei în care a intervenit radierea sancţiunii.

Unul dintre amendamentele adoptate de Comisia specială pentru legile justiţiei şi adoptat de Senat prevede eliminarea din forma actului normativ adoptat de Camera Deputaţilor exercitarea de către procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ sau de către preşedintele ÎCCJ a acţiunii disciplinare în cazul abaterilor săvârşite de procurori/judecători, această acţiune revenindu-i doar Inspecţiei Judiciare.

Un război pentru putere

În vederea exercitării acţiunii disciplinare este obligatorie efectuarea cercetării disciplinare prealabile de către Inspecţia Judiciară.

Acţiunea disciplinară în cazul abaterilor săvârşite de judecători şi procurori se exercită de către Inspecţia Judiciară, prin inspectorul judiciar”, se arată în amendamentul adoptat de Senat.

Noile legi ale justiţiei, moşite de Cătălin Predoiu, fac ca justiţia să arate ca un monstru care se autodevorează. Nu mai există control politic atât de pronunţat ca pe vremea lui Dragnea, dar este favorizat un război fratricid pentru putere”, a spus senatorul Cosmin Poteraş.

Judecătorii şi procurorii, verificaţi de Inspecţia Judiciară

„Inspecţia Judiciară se poate sesiza din oficiu sau poate fi sesizată în scris şi motivat de orice persoană interesată, inclusiv de Consiliul Superior al Magistraturii, în legătură cu abaterile disciplinare săvârşite de judecători şi procurori.

Dacă în urma efectuării verificărilor prealabile se constată că nu există indiciile săvârşirii unei abateri disciplinare, sesizarea se clasează, iar rezultatul se comunică direct persoanei care a formulat sesizarea şi persoanei vizate de sesizare.

Rezoluţia de clasare este supusă confirmării inspectorului-şef. Rezoluţia poate fi infirmată, o singură dată, de inspectorul-şef, care poate dispune, prin rezoluţie scrisă şi motivată, completarea verificărilor”, se arată în proiectul adoptat de Senat.

AUR se opune

Liderul grupului senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a solicitat, retrimiterea la Comisia specială parlamentară a celor trei legi ale justiţiei, motivând o dezbatere „superficială” a acestor normative.

În opinia sa, prin aceste proiecte se reintroduce „poliţia politică”. De altfel, Târziu şi-a motivat astfel decizia de a vota împotriva legilor privind Consiliul Superior al Magistraturii, organizării judiciare şi Statutul magistraţilor.

Cele trei proiecte de lege au trecut prin Parlament în procedură de urgenţă, Camera Deputaţilor le-a adoptat ca prim for sesizat, iar votul Senatului a fost decizional. Prin urmare, cele trei legi merg la promulgare.

author avatar
Andrei Ștefan
774 afisari

15 COMENTARII

  1. ” în cazul abaterilor săvârşite de procurori/judecători, această acţiune revenindu-i doar Inspecţiei Judiciare. ”
    -asta e normal.

    • I.(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

      -se sustine de sine,
      asa a fost facuta.

  2. @ Dezbaterea publică și cu cei ce fac treburile din sistemul de justiție ce soluții au oferit și care nu au fost pe placul politicienilor, ?

  3. Ce justiție? care justiție? aia care a restituit terenuri de trei ori cât suprafață Ro, iar în unele cazuri cu sate cu tot, cum a fost acum câțiva ani în Ardeal? Care legi? Alea făcute 30 de ani de securiști sa nkoata fura tot ce a muncit poporul asta 50 de ani! Sau legile prin care au fost înstrăinate resursele Tarii? Sau alea pentru salarii și pensii nesimtite? Asta e justiție? care a pus pe fuga vreo 5 milioane de români, ajunsi sclavii Occidentului? Toți magistrații, niște profitori, plătiți gras de Securila. Cu unele excepții nu se face dreptate în tara asta. Tabula Rasa, totul trebuie resetat! Părerea mea!

    • Deci problema nu este la justitie ci la nivelul celor care dau de mancare celor din „justitie” (judecatori, grefieri, procurori, avocati, secretare si alti funcționari..) adică clica parlamentara si ce emana ea la nivelul executivului (ca si de acolo emit mafioții ordonante de urgență si hotărâri ale guvernului)(aici s-au intrecut care pe care, guvernul exercitand alt rol decat cel care-l are dat de constituție, acela de legislativ – coflictul de rol in tara asta fiind o adevarata artă. Adică fiecare face ce vrea in tara asta!).
      In Romania nu a fost niciodata justitie de la instaurarea partidului unic, judecatorii si procurorii făcând ce le dicta partidul, pentru ca legea era facuta de partid si nu de alesii poporului. Poporul era doar păpușa proastă care halea tot ce punea pe tava politicul trandav si lacom de putere. Clica instalata la putere s-a imbatat repede cu aburii puterii, devenind ciocoi peste noapte. Niste ciocoi fara ștaif si ghidati doar de amintirea stomacelor goale, a hainelor rupte in dos si a creierelor lipsite de educatie, prințip si virtuți!
      Traim într-o lume in care cei care fac dreptate sunt marii mafioti ai planetei. Peste tot in lume categoria asta profesionala si-a tras sub fundul gras confortul pe care-l are doar dumnezeu in rai, unicul făcător de dreptate – un alt principiu bolnav si invalid (in sala de judecata juri cu mana pe biblie sa spui adevarul, stiind, de fapt, ca in spate nu este nimic care sa te guverneze pe directia adevarului, toate religiile, mai ales crestinismul, avand la baza imbecila emanatie a vulgului credul in „materii schizofrenice” a principiului unic si absolut, guvernator a tot ceea ce există (la crestini un dumnezeu cu o p u l ă suficient de lungă cat sa ii ajungă pina la o marie ne fu tu tă si dornică sa și-o tragă cu cel „sus pus” – un fel de trafic de influență/prostituție/proxenetism si alte mizerii, toate la un loc, urat mirositoare!
      Un procuror sef are pensie de peste 20 de mii de ron într-o țară in care zeci de mii de copii merg la școala care are buda in curte si milioane de batrani au pensii doar cat sa le ajungă pentru o paine uscata si mucegăită.
      Nu reușim sa facem nimic cu a fi români pentru ca nu avem oameni mari acolo unde trebuie.
      Suntem (toți) mici, lacomi, perfizi, slugarnici, lași, egoisti, cu r ve… doamne ajută…
      Pfuuu, ce pu toare…

  4. Iar l-au lasat pe Predoiu sa faca legi ?
    Ceva bun nu au gasit?
    L-au mai lasat sa faca procedura penala si sunt zeci de picari la CCR !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger