AcasăJUSTIȚIEScandal de corupție la OMV! Fraudă de un miliard de euro. DNA-ul...

Scandal de corupție la OMV! Fraudă de un miliard de euro. DNA-ul austriac a intrat pe fir

OMVScandal de corupție la OMV! Fraudă de un miliard de euro. DNA-ul austriac a intrat pe fir / foto: APA

Este cutremur la OMV, companie prezentă și în România! Președintele companiei austriece care controlează Petrom, Rainer Seele, este vizat de o plângere depusă la parchetul anticorupție din Austria.

Datată 26 august, plângerea îl acuză pe germanul Rainer Seele de abuz de încredere, acceptare de foloase și încălcarea legislației corporative în legătură cu tranzacția prin care OMV a preluat 39% din acțiunile companiei petrochimice Borealis, în care deținea deja 36%, potrivit publicației austrice Kurier.

OMV a cumpărat acțiunile Borealis de la fondul de investiții Mubadala Investment Company din Abu Dhabi, iar zvonurile din industria petrolieră sugerează că austriecii ar fi plătit o sumă supraevaluată grupului din Emiratele Arabe Unite.

Prejudiciul este de un miliard de euro

Autorul anonim al plângerii susține, potrivit sursei citate, că prejudiciul estimat produs companiei OMV ar fi de un miliard de euro. Mai exact, Seele este acuzat că a acceptat o valoare supra-evaluată a acțiunilor Borealis, deși evoluția financiară a companiei între luna decembrie 2019 (când a fost făcută evaluarea) și luna martie 2020 (când s-a încheiat afacerea) a fost negativă.

Rainer Seele, care a deținut în trecut o poziție non-executivă în conducerea companiei Borealis, e acuzat în plângerea depusă la parchet că nu ar fi prezentat conducerii OMV o prognoză a acțiunilor Borealis și nici nu ar fi inclus în tranzacție o clauză care să permită stoparea cumpărării sau renegocierea prețului în cazul unei evoluții neașteptate a pieței.

Potrivit Kurier, această clauză e comună în toate celelalte contracte ale OMV, lipsind doar din tranzacția cu fondul Mubadala.

author avatar
Andreea Vlad
853 afisari
Zenville

Ultimele știri

Din aliaţi, duşmani? Nicolae Ciucă a anunţat ce s-ar putea întâmpla între el şi Marcel Ciolacu la alegerile prezidenţiale 2024

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, susține că trebuie găsită cea mai bună soluție pentru problemele actuale din România.Asta ar însemna, conform liderului liberal, inclusiv o...

Vânt puternic în mai multe zone din țară. Avertizare de la ANM – HARTA/Cum va fi vremea în București

Vântul va avea intensificări, vineri, în cea mai mare parte a țării. Rafalele vor fi mai puternice la munte, în zona înaltă. Meteorologii au...
proger