AcasăJUSTIȚIERomânia scapă de MCV! Klaus Iohannis deja a dat ordine către Justiţie

România scapă de MCV! Klaus Iohannis deja a dat ordine către Justiţie

Veste bună de la Comisia Europeană. Se încheie în mod oficial Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru Bulgaria și România, se arată într-un comunicat al instituției.

Mecanismul de cooperare și verificare a fost introdus la aderarea Bulgariei și a României la Uniunea Europeană în 2007 ca măsură tranzitorie pentru a facilita progresele în domeniile reformei judiciare și luptei împotriva corupției, precum și în ceea ce privește criminalitatea organizată în cazul Bulgariei.

Ursula von der Leyen a felicitat România

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisie Europene, a felicitat România şi Bulgaria.

Aș dori să felicit Bulgaria și România pentru progresele semnificative pe care le-au înregistrat de la aderarea lor la UE.

Statul de drept este una dintre valorile noastre fundamentale comune ca Uniune, iar ambele state membre au realizat reforme importante în ultimii ani.

Astăzi recunoaștem aceste eforturi prin eliminarea MCV. Lucrările pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, ca pentru toate statele membre”, a spus Ursula von der Leyen.

Cum a reacţionat Klaus Iohannis?

Președintele a dat deja primele ordine după ce MCV a fost oficial ridicat pentru România și Bulgaria.

Avem un nou cadru legislativ al sistemului de justiție prin noile legi ale justiției. Integritatea în instituții publice este fundamentală pentru a construi încredere în aceste instituții.

Lupta contra corupției trebuie să rămână o luptă constantă. Principiul conform căruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie să se confirme prin fiecare anchetă realizată cu profesionalism. Misiunea sistemului judiciar rămâne fundamentală pentru un sistem democratic.

PNRR reprezintă o oprtunitate de a consolida acest proces democratic. Deficitul de personal din sistemul judiciar, infrastructura și digitalizarea sunt numai câteva din subiectele care trebuie să rămână în atenția celor chemați să vegheze la eficiența sistemului de justiție”, a spus Klaus Iohannis.

author avatar
Andrei Ștefan