AcasăJUSTIȚIEReîntors la Parchet, dosarul falsurilor poștașilor din Timișoara se scaldă în tergiversarea...

Reîntors la Parchet, dosarul falsurilor poștașilor din Timișoara se scaldă în tergiversarea procurorului Lidia Cercega

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara tergiversează într-un mod nepermis soluționarea dosarului penal privindu-i pe poștașii ce au falsificat citațiile și dovezile de comunicare într-un dosar penal. De luni bune de zile, noul procuror de caz, Lidia Claudia Cercega, nu a efectuat niciun act de urmărire penală în dosar. Iar conducerea refuză să ofere informații publice.

Scandalul falsurilor funcționarilor Poștei Române din Timișoara a debutat în 2019, când Râpa Onița, angajată al Poștei, a ridicat de la un coleg de-al ei, la data de 1 februarie, o primă citație emisă de Curtea de Apel București pe numele cetățeanului N.V.. În mod ilegal, poștărița a semnat în subsolul dovezii de primire a citației și și-a înscris seria și numărul cărții sale de identitate. Însă Curtea de Apel București, neavând de unde ști că poștărița a semnat și completat în numele celui citat, a primit dovada că însuși cetățeanul N.V., persoana vizată, a luat la cunoștință de procedură, ceea ce era, evident, fals.   

Inițial, după o serie de audieri ilegale făcute la domiciliul fătuitorilor, procurorul Flavius Fraiu a decis să închidă dosarul pe motiv că fapta nu există. O soluție controversată aplicată de magistrat, căci angajații Poștei au recunoscut de bună voie că nu au înmânat citațiile persoanelor vizate și că au semnat în locul lor pe confirmările de primire. Atacată la Judecătoria Timișoara, ordonanța de clasare a fost desființată pe bună dreptate de judecătoarea Laura Maria Tomici. Din luna martie s-a dispus, așadar, reîntoarcerea dosarului penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara pentru refacerea cercetărilor. „Desfiinţează în parte ordonanţa de clasare dată în data de 02.11.2022 în dosarul nr. 1048/P/2022 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara. Trimite cauza procurorului în vederea completării urmăririi penale în dosarul sus menţionat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals intelectual, prevăzute de art. 321 alin. 1 C. Pen”, a decis Judecătoria Timișoara. 

În ciuda dispozițiilor judecătorului, noul procuror de caz, Lidia Claudia Cercega, nu a întreprins nici un act de cercetare, cel mai probabil dorind să împingă cauza spre prescriere. Absolventă a onorabilei fabrici de licențiați numită Universitatea Româno-Americană și fostă patroană de firmă de transport prin Remetea Mare, cvasi-semnatară de proteste și scrisori petiționare, procurorul Cercega își desfășoară activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara de la finalul anului 2022. Absolventă, așa cum am menționat, a Universității Româno-Americane, unde s-a evidențiat cu rezultate strălucite la concursul „Simularea de Negocieri Comerciale”, Lidia Cercega a fost admisă la INM în 2017. Moment în care a renunțat la afacerile de transport rutier derulate prin firma Trans-Stiv LC S.R.L. prin cesionarea părților sociale tatălui, dar și la activitatea de avocat stagiar. Anterior detașării la Timișoara, ea a funcționat din 2021 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sînnicolau Mare și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, experiența în magistratură fiind, în mod firesc, modestă. În ciuda faptului că face parte din corpul magistraților proaspăt școliți, ifosele procurului Cercega au mers în dosarul falsurilor poștașilor până într-acolo încât a cerut avocatei părții intimate, cetățeanul N.V., să i se adreseze doar în scris. Aberația, scoasă parcă din manualul comportamentului de procuror sovietic, nu a fost confirmată de avocata intimatului, însă alte surse au garantat că acesta este modul de abordare al procurorului Lidia Cercega.

Culmea este că, la solicitarea redacției noastre de a ni se comunica numele procurorului ce instrumentează dosarul falsurilor poștașilor, noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, Alexandru Derlean, a considerat că această informație nu este una publică.  

author avatar
Catalin Manolache