AcasăJUSTIȚIERecuperatorii din justiție, ONORARII NESIMȚITE

Recuperatorii din justiție, ONORARII NESIMȚITE

Justiția, strâmbă în toate extensiile ei

Profesia de executor judecătoresc a devenit una foarte profitabilă. Onorariile executorilor sunt, de cele mai multe ori, mai mari decât debitele în sine, iar stabilirea acestora este absolut subiectivă. Deși există limite minime și maxime, stabilite de Ministerul Justiției, executorii își pun aproape întotdeauna tarifele maxime, indiferent de complexitatea dosarelor, ne spun avocații specializați în executări silite, comițând, adesea, și abuzuri cu depășirea limitelor maxime.

Onorariile cerute de executorii judecătorești sunt, de cele mai multe ori, la nivelul maxim prevăzut de Ministerul Justiției, dar chiar și peste acesta. S-a ajuns, astfel, ca, pentru un debit de 200 de lei, onorariul executorului judecătoresc Gabriel Cosmin Văraru Gavrilescu să fie de peste 6.000 de lei. Culmea este că, chiar dacă ai bani de avocat ca să contești acest onorariu, suma cerută de executor trebuie plătită integral, înainte de orice. După mai mult timp petrecut prin instanțe, cu bani plătiți pe la avocați, ai șansa ca judecătorul să decidă că onorariul este nejustificat și să-l reducă. Sau nu. Pentru amărâți, care, de exemplu, au fost executați silit pentru o sumă de 200 de lei, plata executorului judecătoresc cu peste 6.000 de lei înseamnă faliment total.

Legea spune că onorariul executorului judecătoresc este un drept subiectiv corespunzător muncii prestate de acesta. Totodată, actele executorilor judecătorești sunt supuse controlului instanțelor judecătorești competente, iar activitatea executorilor judecătorești este supusă controlului profesional.

”Cei interesați sau vătămați prin actele de executare pot formula contestație la executare, în condițiile prevăzute de Codul de procedură civilă”, se precizează în lege. Pentru abuzurile executorilor și pentru onorariile exagerate solicitate de către aceștia nu există, în lege, nicio sancțiune, anomalie care a deschis calea unei afaceri extrem de profitabile pentru tagma executorilor judecătorești. ”La abuzurile executorilor judecătorești poate fi vorba cel mult de o abatere disciplinară și asta, bineînțeles, presupune să-i formulezi o plângere la Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești”, ne spune avocatul Adrian Cuculis.

Mâna dreaptă a recuperatorilor

Specializat în cauzele de executare silită, avocatul Adrian Cuculis susține că onorariile executorilor judecătorești ar trebui stabilite pe baza complexității dosarului de executare silită.

”Sunt lucruri care se petrec de multă vreme în spatele instanțelor. Fiecare face ce vrea și chestiunea asta că executorii judecătorești își stabilesc onorariile doar pe limita maximă, și nu pe cea minimă presupune o interpretare a Ordinului ministrului Justiției. Onorariul executorului judecătoresc poate fi însă contestat în instanță. De ce îmi iei mie onorariul ăsta? Pe baza cărui considerent? Ai avut de recuperat banii ăia de la mine în ani de zile, m-am sustras sau pur și simplu este o cutumă a executorilor? Din experiența pe care o am, este o practică a acestora de jecmănire a oamenilor. De regulă, contestația în instanță noi o facem pe întreaga executare silită, nu numai pe onorariul exagerat, pentru că o ataci din toate perspectivele. Din păcate, așa funcționează sistemul de mulți ani de zile, că i-a băgat pe toți care nu aveau facultatea terminată sau vreun examen de profesie și i-a făcut executori bancari, executori judecătorești. Ulterior i-au asimilat, deși nu aveau stagiatura făcută. Acum s-au mai reglat lucrurile, că trebuie să ai Facultatea de Drept, un stagiu de doi ani și apoi să dai examen”, ne-a declarat av. Adrian Cuculis.

Acesta mai arată că executorii judecătorești sunt niște organe de executare silită care îndeplinesc rolul de unelte ale recuperatorilor. ”Acum se vorbește despre un proiect de lege în care să se folosească executorii judecătorești pe post de executori fiscali. În acest moment există deja executor fiscali, dar vor să extindă competențele executorilor judecătorești”, ne-a precizat av. Adrian Cuculis.

Maximum plus TVA

Potrivit unui Ordin al Ministerului Justiției, onorariile pe care le pot cere executorii judecătorești au limite minime pornind de la 20 de lei până la limite maxime de 5.200 de lei debitor persoană juridică și 2.200 lei pentru debitor persoană fizică.

Pentru că practica instanțelor era neunitară, Avocatul Poporului a introdus o acțiune de Recurs în interesul legii la Înalta Curte de Casație și Justiție, arătând că prima orientare jurisprudențială este în litera și în spiritul legii, în sensul că onorariile maximale ale executorilor judecătorești includ și taxa pe valoarea adăugată. În argumentarea opiniei sale, reprezentantul Avocatului Poporului a susținut că scopul stabilirii onorariilor minimale și maximale ale executorilor judecătorești constă în asigurarea predictibilității costurilor executării silite, inclusiv pentru debitorul executat silit.

”Or, acest scop poate fi atins numai dacă taxa pe valoarea adăugată este inclusă în onorariile maximale ale executorilor judecătorești. Pentru a se asigura respectarea principiului echității, este necesar ca debitorul să nu suporte cheltuieli de executare excesiv de oneroase”, a afirmat reprezentantul Avocatului Poporului.

Înalta Curte, însă, a decis, în 2022, că onorariile maximale ale executorului judecătoresc nu includ și taxa pe valoarea adăugată aferentă serviciilor prestate de acesta în cadrul procedurii de executare silită, majorând, practic, cu 19% aceste onorarii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
5.162 afisari

11 COMENTARII

  1. Uau! Atunci nu stiu ce sa aleg, unde sa imi fac datoriile: la camatar sau la banca. Vad ca nu mai e nicio diferenta.🤣

  2. Cautati pe youtube..”pas cu pas cum se fura o casa in romania”3 executori s.au schimbat si toti 3 si.au luat onorariu…12.000 de lei..

  3. „S-a ajuns, astfel, ca, pentru un debit de 200 de lei, onorariul executorului judecătoresc Gabriel Cosmin Văraru Gavrilescu să fie de peste 6.000 de lei.”
    Intr-o tara normala datoria recuperata de catre executor nu ar trebui sa fie mai mare decat datoria in sine plus 5% maxim. Traim in Rromanistan, ne meritam soarta de sclavi prosti ce suntem.

  4. În celelalte țări ale UE dacă debitorul are un salariu sau o pensie sub 1000 de euro, nimeni nu are voie să se atingă de veniturile lui indiferent de valoarea datoriei. În România tot ce este peste 200 de euro pe lună se ia de către recuperatori. O persoană în vârstă care are datorii chiar și la întreținere, după executarea silită a veniturilor sale, este practic condamnată la moarte. Ce să-și cumpere mai repede din cei 1000 de lei (200 de euro) rămași după jecmănirea pensiei de către recuperatori, prin grija politicienilor noștri? Mâncare, medicamente, căldură iarna? Dacă îi mai scoate și locuința la licitație pe nimic (o vând și pe 20% din valoarea ei reală) și îi mai spun după aceea că tot nu ajunge pentru lichidarea datoriei, l-au terminat. Jaful e încurajat în Romanistan.

  5. Eu sunt executor judecatoresc si am avut cereri de executare silita formulate de Cuculis asta. Asta inseamna ca e si el o unealta a recuperatorilor? Parerea me e ca e doar un populist jegos care in felul asta isi atrage clientela parand ca ii apara pe cei necajiti. Jenant articol. Nu se spune nimic de faptul ca la 200 onorariul nu putea depasi 20 de lei. Nu se spune nimic despre onorariile avocatilor practicate doar pentru a formula o cerere de executare silita, uneori scrisa pe formularul pretiparit al executorului. Sper ca UNEJ va da un drept la replica cu dovezi despre cine incarca nejustificat cheltuielile de executare.

  6. Apreciez f mult răspunsul dumneavoastră deși sunt in proces de contestare la executare. Nu înțeleg de ce executorii judecătorești fac propririle ” pe genunchi” , modifică un act tipizat, trec datele datornicilor și le da drumul către executare iar apoi cer 5000 lei pe un titlu executoriu care se dovedește in instanță a fi prescris.

    • Pentru ca parlamentarii pe care i-ati votat cu gandul la fulare si galeti de plastic au hotarat ca prescriptia nu poate fi examinata de executorul judecatoresc, ci doar de instanta de judecata, si NUMAI la cerere. Si au mai hotarat altele si mai cinice, despre care nu aveti cunostinta pentru ca nu v-ati lovit de ele. Pe asta au mizat cand au facut legea!

  7. La acest recuperator judecătoresc Gabriel Cosmin Văraru Gavrilescu nu contează debitul, deoarece tarifele lui incep de la 6.000 lei. Am patit-o in 4 dosare de executare cu sume de pana la 20.000 lei unde a trebuit platit pentru fiecare dosar peste 7.000 lei cu titlu de onorariu.
    O alta problema este ca intai a luat banii din conturi chiar de 3-4 ori (din toate conturile) după care a trimis hartiile catre societate(somatii, adrese etc.) SI ACUM REFUZA SA RESTITUIE SUMELE INCASATE IN PLUS.
    UNEJ ar trebui sa ia masuri sa protejeze și sa separe executorii cinstiti și corecti de acesti recuperatori gen Văraru

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger