AcasăJUSTIȚIELovitură pentru DNA! ÎCCJ îi pune la muncă pe procurorii anticorupție. Decizia...

Lovitură pentru DNA! ÎCCJ îi pune la muncă pe procurorii anticorupție. Decizia care schimbă tot

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) lovește în procurorii DNA, care nu mai pot cerceta infracțiunile de abuz în serviciu dacă paguba nu depășește suma de 200.000 de euro sau dacă ancheta nu vizează persoane cu calităţi speciale.

ÎCCJ a admis recursul formulat de procurorul general al României. Astfel, infracțiunea de abuz în serviciu care nu depășește pragul de 200.000 de euro este de competenţa parchetului nespecializat, iar nu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Aproximativ o treime din dosarele DNA vizează abuzul în serviciu

Lovitura este cu atât mai dură, cu cât aproximativ o treime din dosarele gestionate de DNA sunt pe abuz în serviciu.

„În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută în art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal, care a cauzat o pagubă materială mai mică sau egală cu echivalentul în lei a 200.000 euro, comisă de o persoană a cărei calitate nu determină incidenţa dispoziţiilor art. 13 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, este de competenţa parchetului nespecializat, iar nu a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în minuta deciziei ÎCCJ.

Influența DNA scade considerabil

Prin”valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracțiunii de corupție”, în sensul dispozițiilor art.13 alin.1 lit.a teza a II-a din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.43/2002, s-ar avea în vedere foloasele, avantajele dobândite prin comiterea infracțiunii de corupție, respectiv bani, bunuri, valori, orice avantaje patrimoniale necuvenite, a căror valoare este mai mare decât echivalentul în lei a 10.000 euro.

”Dispoziţiile art. 13 alin. (1) lit. a) teza a II-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, referitoare la valoarea sumei sau a bunului care formează obiectul infracţiunii de corupţie, nu sunt incidente în cazul infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută în art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 din Codul penal. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedură penală”, se mai precizează în minuta deciziei ÎCCJ.

Procurorul General Gabriela Scutea a cerut ÎCCJ ca dosarele de abuz în serviciu să revină parchetelor nespecializate în cazul dosarelor în care paguba este de 200.000 euro sau mai mică, iar persoanele cercetate nu au calitate care să atragă automat competența DNA.

Influența DNA va scădea considerabil după ce va pierde o serie de dosare pe abuz în serviciu!.

author avatar
Alina Costache
1.178 afisari

4 COMENTARII

  1. & Deci, în uzanțe neaoșe, ÎCCJ a stabilit că ,,nu e traba măgarului de unde beau oile apă, dacă și măgarul tot de acolo se adapă”, deci ceea ce ar face din instanțele specializate probabil unele și mai specializate, prin cercetări pe categorii de abuzuri, că și abuzul oilor nu este comparabil cu cel al măgarilor, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger