Cauta

PNL schimbă modul de funcţionare al Curţii Constituţionale! Dead-line pentru magistraţi

Curtea Constituţională

PNL schimbă modul de funcţionare al Curţii Constituţionale! Dead-line pentru magistraţi

Liberalii au de gând să schimbe modul de funcţionare al Curţii Constituţionale! Astfel, se pare că magistraţii vor primi un dead-line în care trebuie să dea un verdict asupra constituţionalităţii legilor.

Acest prim proiect de lege în noul Parlament a fost depus de un deputat liberal, Alexandru Kocsis, deputat PNL de Iaşi. Mai exact, proiectul prevede că CCR trebuie să ia o decizie în termen de 45 de zile de la primirea cererii.

Inițiativa legislativă prevede impunerea unor termene clare pentru judecătorii Curţii Constituţionale pentru soluţionarea cauzelor ce au ca obiect controlul de constituţionalitate.

Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale conţine prevederi care pot duce la amânarea la nesfârşit a pronunţării în privinţa proiectelor de lege aprobate de Parlament.

Astfel, articolul 16 aliniatul 2 al legii nu prevede niciun termen pentru programarea dezbaterilor care vizează proiectele de lege: Dacă sesizarea s-a făcut de Preşedintele României, de parlamentari, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau de Avocatul Poporului, Curtea Constituţională o va comunica, în termen de 24 de ore de la înregistrare, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernului, precizând şi data când vor avea loc dezbaterile.

În practică, aceste prevederi au dus la amânări repetate”, a transmis iniţiatorul proiectului de lege.

De ce un termen de 45 de zile?

Acest termen de 45 de zile este preluat din Constituţie şi consider că trebuie folosit ca reper pentru introducerea unor termene şi pentru Curtea Constituţională. Astfel, propun ca soluţie introducerea unei prevederi potrivit căreia CCR are la dispozţie 45 de zile să decidă dacă o lege este constituţională sau nu.

Precizez că potrivit bilanţului CCR pe anul 2019, instituţia a avut pe rol 42 de dosare care au vizat controlul de constituţionalitate al legilor efectuat înaintea promulgării.

Consider că este posibilă rezolvarea cu celeritate a acestor dosare, în spiritul bunei colaborări între instituţiile statului, pentru a da cursivitate procesului legislativ şi a permite Executivului să cunoască din timp cheltuielile bugetare„, a mai afirmat Alexandru Kocsis.

Deputatul PNL de Iaşi Alexandru Kocsis consideră că „este o iniţiativă corectă, menită să pună capăt unei abordări discreţionare, poate chiar abuzive, pe care judecătorii CCR au avut-o de-a lungul timpului ȋn soluţionarea unor cauze de mare interes pentru public„.

Ultimele stiri

  • Polonia a arestat 18 colaboratori ai Rusiei și Belarusului
  • Cinci sicrie găsite lângă Turnul Eiffel. Trei persoane au fost reținute
  • Ciolacu, în Pădurea Balotești: „Poluarea nu-i de stânga sau de dreapta”
  • Fermierii spanioli și francezi au blocat granița înaintea alegerilor europene
  • După gafele din ultimele săptămâni, Nicușor Dan se ascunde când aude despre dezbaterea cu Gabriela Firea
  • De ce PSD se opune taxării suplimentare a microîntreprinderilor
  • Cum scapi fără să plăteşti dacă ai spart o sticlă într-un supermaket. Regula pe care trebuie s-o ştii!
  • Victoraș Micula a mai scăpat de un dosar. L-a salvat prescrierea faptelor!
  • Alege ce citești
  • Alegerile europarlamentare, afacerea trecută sub tăcere
  • Exit mobile version