AcasăJUSTIȚIEPensiile speciale, desfiinţate? Nu, dimpotrivă, noi categorii sociale vor beneficia de ele....

Pensiile speciale, desfiinţate? Nu, dimpotrivă, noi categorii sociale vor beneficia de ele. Surpriza de la Ministerul Justiției

judecator

În timp ce UE pune presiune pentru desfiinţarea pensiilor speciale, ca să nu ne „taie” banii din PNRR, statul român adaugă categorii sociale care să beneficieze de astfel de remuneraţii.

Ministerul Justiției a pregătit un proiect prin care vrea să dea pensii speciale și grefierilor, și specialiștilor IT din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea.

Ministerul Muncii nu e de-acord

Ministerul Muncii a trimis o adresă specială către Ministerul Justiției, prin care atenționează că nu este de acord cu proiectul.

Astfel, potrivit proiectului pregătit, grefierii pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Atragem atenția că calcularea pensiei la nivelul ultimului an de activitate înainte de ieșirea la pensie duce de obicei la majorarea artificială a acesteia prin diverse mecanisme, inclusiv prin includerea sporurilor, ceea ce Guvernul va permite în acest caz.

Beneficii majorate la Justiţie

Se introduc noi beneficii pentru grefieri și personalul menționat anterior. Astfel, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică din cadrul INEC vor beneficia în plus și de spor de vechime, pe lângă salarii de bază, prime şi de alte drepturi salariale, în condiţiile legii.

Grefierii beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit de 35 de zile lucrătoare, față de 30 de zile anterior.

Personalul va beneficia și de decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria până la 3 stele inclusiv.

În situaţia în care nu beneficiază de cazare în aceste condiţii, au dreptul la o sumă egală cu 0,5% din salariul de bază brut lunar pentru fiecare noapte, pe toată durata delegării sau detaşării în altă localitate.

author avatar
Andrei Ștefan