AcasăJUSTIȚIEPensiile speciale, desfiinţate? Nu, dimpotrivă, noi categorii sociale vor beneficia de ele....

Pensiile speciale, desfiinţate? Nu, dimpotrivă, noi categorii sociale vor beneficia de ele. Surpriza de la Ministerul Justiției

judecator

În timp ce UE pune presiune pentru desfiinţarea pensiilor speciale, ca să nu ne „taie” banii din PNRR, statul român adaugă categorii sociale care să beneficieze de astfel de remuneraţii.

Ministerul Justiției a pregătit un proiect prin care vrea să dea pensii speciale și grefierilor, și specialiștilor IT din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea.

Ministerul Muncii nu e de-acord

Ministerul Muncii a trimis o adresă specială către Ministerul Justiției, prin care atenționează că nu este de acord cu proiectul.

Astfel, potrivit proiectului pregătit, grefierii pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul reprezentată de media salariilor de bază brute lunare realizate, inclusiv sporurile cu caracter permanent, corespunzătoare ultimelor 12 luni de activitate anterioare lunii în care se depune cererea de pensionare.

Atragem atenția că calcularea pensiei la nivelul ultimului an de activitate înainte de ieșirea la pensie duce de obicei la majorarea artificială a acesteia prin diverse mecanisme, inclusiv prin includerea sporurilor, ceea ce Guvernul va permite în acest caz.

Beneficii majorate la Justiţie

Se introduc noi beneficii pentru grefieri și personalul menționat anterior. Astfel, personalul de specialitate criminalistică şi personalul care ocupă funcţii auxiliare de specialitate criminalistică din cadrul INEC vor beneficia în plus și de spor de vechime, pe lângă salarii de bază, prime şi de alte drepturi salariale, în condiţiile legii.

Grefierii beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit de 35 de zile lucrătoare, față de 30 de zile anterior.

Personalul va beneficia și de decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria până la 3 stele inclusiv.

În situaţia în care nu beneficiază de cazare în aceste condiţii, au dreptul la o sumă egală cu 0,5% din salariul de bază brut lunar pentru fiecare noapte, pe toată durata delegării sau detaşării în altă localitate.

author avatar
Andrei Ștefan
1.097 afisari

8 COMENTARII

  1. eu tot intreb si am sa mai intreb pina vine un raspuns cat de cat , de ce trebuie atatia trantori in camera si senat ?

  2. DA DA CALAII SOCIETATII VOR CAT MAI MULTI IN TABARA LOR ……………

  3. Cine sa le taie ?! Primul tot special e. Ăștia se tem de invazia rușilor sa nu-și piardă privilegiile, iar Europa ii susține să nu piardă vaca de muls. Pentru prostime e tot una că ne cotropesc rușii sau austriecii

  4. ACESTI URMASI AI POPOARELOR MIGRATOARE SI COTROPITOARE cu ADN de fiinte primitive CARE CRED CA POT „FURA LEGAL” o natiune aflata in Gradina Maicii Domnului VOR PLATI CU VARF SI INDESAT ATAT EI CAT SI MOSTENITORII LOR.

  5. Pensiile militare sunt la fel de contributive ca pensiile din sistemul public de pensii. Cota de contribuție individuală a militarilor/polițiștilor este egală cu cota de contribuție de asigurări sociale și se plătește la bugetul de stat, conform art.31 din Legea nr.223/2015.
    Incadrarea pensiilor militare în categoria celor care nu respectă principiul contributivității se face în mod eronat și fără bază legală.
    Prin urmare, pensiile militare nu pot fi desființate.

  6. Marius Budai a lucrat în sistem, este singurul dintre politicieni care cunoaște domeniul, el a demonstrat celor de la UE și Banca Mondiala, posibilitatea și necesitatea măririi pensiilor ce s-a făcut în ian. 2023. Tot ministrul M. Budai a explicat și lămurit pe cei de la UE și Banca Mondiala despre situația și modul de acordare a acestor pensii și salarii speciala acordate unor categorii profesionale influente. Însă acum cu toate ca UE a condiționat acordarea transei din PNRR, de desființarea tuturor pensiilor speciale de la noi, dictatorul Iohanis și acoliții sai din PNL, inclusiv aliatii sai , nu vor sa desfiinteze aceste pensii speciale pentru ca beneficiarii acestora l-au avertizat ca vor scoate dosarele penale ascunse în sertare !!! Asa ca pentru multime Iohanis și gașca lui dependenta de beneficiarii pensiilor și salariilor speciale, au pus în mișcare propaganda parsiva pentru ” mulțime”, pasand în mod mizerabil , în spațiul public, ideia ca ministrul muncii trebuie sa desfiinteze pensiile speciale, pentru a-l scoate țap ispășitor pe acesta.!!! Desființarea pensiilor speciale este ușor de făcut prin adoptarea și aplicarea Legii unice de pensii (263/2020 modif. prin Lg. 127/2019) ce are la baza principiul contributivitatii, pentru toate catevoriile profesionale, aceasta cu voința și participarea efectiva a președintelui tarii, guvernului și parlamentului !!!! Aceiași procedura trebuie și la desființarea salariilor speciale, adoptând Legea unica de salarizare pentru toate categoriile profesionale ce sa aibă la baza competenta, cificarea, volumul dificultate și responsabilitatea muncii, care vor diferenția nivelul salariilor și ulterior al pensiilor !!!

  7. In anul 2001 a intrat in vigoare L.19 prin care toate pansiile din sectorul public au fost recalculate incepand cu prima luna dela angajare a salariatului si pana la data pensionarii. Desi conf. L.3/1977 ,pensiile fusesera calculate privind doar 5 ani consecutivi din ultimii 10 ani lucrati. Razultand o medie ponderata a pansiilor devenite astfel considerabil diminuate.Deci atunci,s-a putut,nu a mai fost neconstitutional.Acum dracul este si mai negru,la unii se ia in considerare ultimul an de activitate,la altii ultimele 6 luni,iar si mai la altii ultima luna.Cand evident se umfla se dubleaza veniturile artificial,ilegel,hoteste. Iar la altii celor mai multi,Legea promulgata de Talan,la „indicatiile ” acestuia,Legea nu se mai aplica. Ca asta este regula in statul de drept mafiot esuat al Coctatului penal la varf.

  8. Ce idioti sunt astia care sacrifica 15 milioane de romani ( sau cati or mai fi ramas prin tara) pentru cateva sute de prosti, care primesc nemeritat pensii colosale? Deci prefera sa nu mai primeasca bani de la mUE ca sa-i salveze pe „speciali”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger