AcasăJUSTIȚIEPandemia schimbă Codul Penal? Cum este încadrat furtul unei care poartă masca...

Pandemia schimbă Codul Penal? Cum este încadrat furtul unei care poartă masca obligatorie: infracţiune simplă sau calificată?

Pandemia poate schimba litera legii în Codul Penal. Înalta Curte de Casație și Justiție a fost sesizată de un complet de Curtea de Apel Bucureşti cu privire la lămurirea unei probleme de drept cu care s-a confruntat: În cazul unui furt comis de o persoană care poartă masca sanitară obligatorie, în contextul pandemic, infracțiunea este una calificată sau simplă?

În cuprinsul sesizării se arată că, în forma calificată, furtul este comis de către o persoană mascată, deghizată sau travestită.

Furtul calificat implică o pedeapsă mai mare

Dacă magistraţii ar decide că se ia în calcul forma calificată, pedeapsa este mai mare față de furtul simplu. În cazul furtului calificat, pedeapsa poate ajunge până la 10 ani, în timp ce pentru forma simplă, legea prevede până la maximum 3 ani de închisoare.

Problema a fost ridicată din oficiu, de Curtea de Apel București, în cadrul unui proces în care un bărbat este judecat pentru furtul unui IPhone, cu prejudiciu de 4.000 de lei.

Masca de protecţie, obligatorie în România

Masca de protecție a redevenit obligatorie în toată țara, în spațiile publice închise și deschise, la birou și în mijloacele de transport în comun, la propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Decizia va intra în vigoare după ce va fi aprobată prin hotărâre de guvern.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis reintroducerea obligativității măștii de protecție în toate spațiile, închise sau deschise, în urmă cu aproximativ o lună.

„Se propune instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun”, se arată în articolul 8 al Hotărârii nr. 91 a CNSU.

author avatar
Andrei Ștefan
539 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri