Cauta

Motivare devastatoare a instanței, în cazul colaborării lui Traian Băsescu cu Securitatea. „Furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”

Traian Băsescu, prin notele informative date la Securitate, a vizat îngrădirea unor drepturi și libertăți fundamentale ale omului, arată judecătorii în motivarea sentinței de colaborator al Securității pentru fostul președinte.

Grupul de Investigații Politice a publicat motivarea, unde judecătorii au demontat punct cu punct apărarea lui Traian Băsescu, care chiar a susținut că a fost constrâns să dea note la Securitate de către Regulamentul disciplinei militare.

„În cazul militarilor, obligaţia de a preţui onoarea şi demnitatea în exerciţiul profesiei nu este doar o obligaţie morală, ci şi una juridică, astfel că ei, precum celelalte categorii profesionale care au o astfel de obligaţie, nu se pot deroba în nici un fel de la răspunderea care le revine în caz de încălcare a valorilor protejate prin instituirea obligaţiei, care reprezintă fundamentul esenţial al statutului lor. Nu este rolul aceste instanţe să definească onoarea şi demnitatea, dar, indiferent de definţia adoptată, esenţial este că a acţiona cu onoare şi demnitate presupune (şi a presupus şi în perioada de referinţă) o conduită întemeiată pe principiile moralităţii şi a regulilor sociale unanim acceptate”, se arată în motivarea instanței.

Magistrații au constatat faptul că notele informative semnate „Petrov” au denunțat „ activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”. Judecătorii rețin și faptul că Traian Băsescu nu doar a relatat fapte, ci a oferit și o interpretare a acestora, știind foarte bine care va fi efectul.

„Prin furnizarea acestor informaţii, Băsescu a conştientizat că asupra persoanelor la care s-a referit în relatările sale se pot lua măsuri de urmărire şi verificare, cu încălcarea dreptului la viață privată şi a dreptului la liberă circulaţie şi, prin urmare, a vizat această consecinţă.”, afirmă Grupul de Investigații Politice.

Ultimele stiri

  • Intelectualul dă România pe răzătoare cu mult spor și mult patriotism
  • Europa rămâne îngropată în datorii
  • Biden, un președinte sucit: alba-neagra cu armele pentru Israel
  • România a luat-o la vale. Creșteri pe deficitul bugetar și pe datoria externă
  • Vine vara mai devreme? Șefa ANM: „De la finalul acestei săptămâni, temperaturile vor fi…”
  • Ce s-ar fi întâmplat dacă un conservator ar fi împușcat un progresist?
  • Incendiu de vegetație cu urmări dramatice, în Vrancea! Un om a murit, alte două persoane – duse la spital
  • Explicația noii plafonări dorite de PSD la reparațiile pe RCA: ora de manoperă în service-uri a crescut cu aproape 40%
  • Imagini înspăimântătoare cu un taur înfuriat! Turiști puși pe fugă și atacați de animal, pe o plajă din Mexic – VIDEO
  • Bugetul Ministerului Agriculturii, suplimentat cu 1 miliard de lei. Unde se vor duce banii/Premierul Ciolacu, anunț
  • Exit mobile version