AcasăJUSTIȚIEMinistrul Justiției a dezvăluit planul! Stelian Ion: Nu am recuperat nici 2%...

Ministrul Justiției a dezvăluit planul! Stelian Ion: Nu am recuperat nici 2% din prejudicii. Nu e o scuză – VIDEO

Ministrul Justiției a dezvăluit planul! Stelian Ion: Nu am recuperat nici 2% din prejudicii. Nu e o scuză

Referindu-se la confiscarea averilor ilicite, ministrul USR al Justiției a adus în discuție un plan la nivel legislativ, care ar urma să fie gata până în vară.

”Doresc corectarea legilor justiției, care au fost mutilate. Doresc modificarea legislației penale. Este nevoie să se aplice legislația pentru confiscarea extinsă. Avem legislație. Până în iunie vrem să venim cu o legislație referitoare la confiscarea averilor ilicite. Am discutat despre o instituție fanion pe care vrem să o întărim. Este vorba de ANABI (Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, n.r.). Avem decizii cu milioane de euro sechestrate, care rămân în ramă și nu sunt puse în executare. Nu am recuperat nici 2% din prejudicii”, a declarat Stelian Ion, joi seară, la un post tv de știri, citat de realitatea.net.

Mai mult, ministrul Justiției a insistat pe nevoia de a se face eforturi sporite în vederea recuperării prejudiciilor. ”Nu e o scuză pentru a nu se face eforturi mai mari în scopul identificării bunurilor. Trebuie să cunoști și legislație internațională, tratate. Nu trebuie să rămânem cu hârtii puse în ramă. (…) Ce facem cu banii din prejudicii?”, a subliniat Stelian Ion.

Ministru: Mizăm pe prioritizarea în anchete a recuperării produsului infracțiunii

Recent, ministrul făcuse precizări pe acest subiect, de această dată pe pagina sa de Facebook. ”Avem în prim-plan reacția severă a statului împotriva criminalității organizate și corupției Lucrăm la o agendă comună Guvern – Sistem Judiciar – și (pentru componenta legislativă) Parlament – care să pună în prim-plan reacția severă a statului împotriva criminalității organizate și corupției; mizăm pe prioritizarea în anchete a recuperării produsului infracțiunii, a urmăririi activelor dincolo de jurisdicții naționale, iar ANABI joacă un rol important în acest sens.

Ieri am participat la dezbaterea publică organizată Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) în parteneriat cu Expert Forum (EFOR), cărora le mulțumesc.

La eveniment au participat reprezentanți din cadrul Comisiei Europene, EUROPOL şi ai US Marshall Services – Statele Unite ale Americii.

Am vorbit despre obiectivele majore ale viitoarei politici publice privind urmărirea şi recuperarea efectivă a produsului infracțiunii prin măsuri de consolidare şi dezvoltare a ANABI (aflate în dezbatere publică):
-Creșterea gradului de identificare şi recuperare a produsului infracțiunii din jurisdicții străine;
-Consolidarea cadrului instituțional al ANABI;
-Creșterea eficienței măsurilor asiguratorii prin evaluarea permanentă a costurilor şi a caracterului proporțional;
-Operaționalizarea Fondului Național pentru Prevenirea Criminalității.
Astfel, Strategia în materia recuperării creanțelor provenite din infracțiuni și a planului de acțiune aferent va fi transmisă, spre aprobare, Guvernului în luna iunie 2021.
Un proiect de modificare a Legii ANABI nr. 318/2015 care va integra soluțiile propuse prin proiectul de politică publică urmează a fi inițiat în octombrie 2021.
ANABI reprezintă un rezultat al Strategiei Naționale Anticorupție și rămâne parte integrantă din angajamentele interne și internaționale ale României în domeniul justiție și politici publice anticorupție.
De asemenea, prin ANABI, România asigură implementarea recomandării 12 din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, scria Stelian Ion, pe rețeaua de socializare, pe 24 februarie.

author avatar
Andrei Coman