AcasăJUSTIȚIEMazăre, RĂPIT din Madagascar și extrădat ILEGAL în România? Ministerul Justiției vine...

Mazăre, RĂPIT din Madagascar și extrădat ILEGAL în România? Ministerul Justiției vine cu precizări importante

Radu MazareMazăre, RĂPIT din Madagascar și extrădat ILEGAL în România? Ministerul Justiției vine cu precizări importante / foto: Republica

Justiția din Madagascar a stabilit că fostul primar al Constanței Radu Mazăre a fost extrădat ilegal în România. Acesta ar trebui să se întoarcă în spatele gratiilor din insula africană.

Tribunalul Antananarivo din Madagascar a decis definitiv că Radu Mazăre a fost răpit din închisoarea malgaşă pentru a fi dat pe mâna sistemului din România.

Conform documentului obţinut de luju.ro, care îl publică în premieră, preluarea lui Radu Mazare din Madagascar de către autoritățile române s-a făcut fără existența unei audieri de extrădare, în lipsa unei hotărâri judecătorești, precum și în lipsa ordinului obligatoriu al Ministrului Justitiei din Madagascar prin care trebuia să se autorizeze predarea fostului primar al Constanței către Statul român.

În realitate, extragerea lui Mazăre din Madagascar s-a făcut doar în baza unei autorizații eliberate de Procurorul Republicii Antananarivo, ceea ce face ca întregul proces de extrădare a fostului politician să fie anulat. Tribunalul din Anananarivo a decis definitiv pe data de 9 octombrie 2020 să se procedeze la aducerea lui Mazăre în Madagascar.

Mazăre cere să fie trimis înapoi în Madagascar

Radu Mazăre a transmis, luni, un comunicat de presă în care susține că trebuie trimis înapoi în Madagascar în baza deciziei Tribunalului din Anatananarivo, care a judecat cazul extradării sale și a decis că procedura a fost ilegală, conform alephnews.ro.

Fostul primar al Constanței, aflat în închisoare, unde își ispășește o condamnare de 9 ani închisoare în dosarul Retrocedărilor de pe litoral, așteaptă de la autoritățile române să procedeze precum cele din Madagascar care au stabilit că extrădarea sa în țară a fost ilegală. El a fost extrădat din Madagascar și adus în România pe 20 mai 2019, fiind încarcerat la Penitenciarul Rahova.

Ministerul Justiției: „Statul român și-a îndeplinit atribuțiile”

Ministerul Justiției a transmis marți mai multe precizări legate de extrădarea fostului primar al Constanței, susținând că statul român și-a îndeplinit atribuțiile, cu deplina respectare a legii și a instrumentelor internaționale aplicabile.

MJ mai spune că extrădarea este un act suveran al statului solicitat, orice imixtiune fiind, dincolo de o încălcare gravă a normelor diplomatice, o încălcare a suveranității altui stat și a principiilor de drept internațional. Prin urmare, nu ar fi putut fi verificată sub nicio formă de către statul român modalitatea de soluționare a cererii de extrădare, potrivit ministerului.

author avatar
Andreea Vlad