AcasăJUSTIȚIELovitură pentru Ion Cristoiu. Dat de gol cu numele de colaborator "Coroiu",...

Lovitură pentru Ion Cristoiu. Dat de gol cu numele de colaborator „Coroiu”, Instanţa a venit cu decizia

Ion CristoiuLovitură pentru Ion Cristoiu. A fost dat de gol cu numele de colaborator "Coroiu", iar Instanţa a dat decizia

Gazetarul Ion Cristoiu a pierdut un proces răsunător. Judecătorii au respins apelul în procesul pe care jurnalistul i l-a intentat istoricului Madalin Hodor după ce a fost deconspirat cu numele de colaborator „Coroiu”. Decizia instantei este definitiva.

Istoricul Mădălin Hodor a fost dat în judecată de jurnalistul Ion Cristoiu, după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității în care apărea și numele ziaristului. Hodor a anunţat acum că a câştigat definitiv procesul cu acesta, informează postul B1TV.

Şi Corneliu Vadim Tudor a vorbit despre „Coroiu”

Potrivit documentelor prezentate de Hodor in instanta, ziaristul e menționat atât ca „sursă”, cât și ca „obiectiv”, sub numele de cod „Coroiu”. Este același nume conspirativ despre care a vorbit in urma cu aproape 10 ani si fostul politician Corneliu Vadim Tudor. Cristoiu a negat la acea vreme informatiile și a câștigat atunci un proces în acest sens, judecat în lipsa documentelor prezentate acum.

Care este istoricul acestui proces?

Ion Cristoiu, 71 de ani, este un jurnalist, scriitor și analist politic român. Procesul deschis de Ion Cristoiu împotiva lui Mădălin Hodor a venit după ce istoricul a acordat revistei Newsweek România un interviu în care vorbea despre faptul că jurnalistul este menționat, în documente din arhiva fostei Securități, ca sursa „Coroiu”.

Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE 41448, cât și în Indexul de urmăriți, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, și ca redactor-șef adjunct la „Scânteia Tineretului”, în atenția SMB (Securitatea Municipiului București), anii 1983, 1984.

Prima sentință în dosarul Cristoiu versus Hodor, în baza căreia tot istoricul CNSAS a câștigat procesul, a fost dată în 18 aprilie 2019, de un judecător al Judecătoriei Sectorului 3, acolo unde s-a judecat procesul intentat de jurnalist istoricului CNSAS.

author avatar
Andrei Ștefan