AcasăJUSTIȚIELovitură încasată de un primar din România! DNA-ul îl trimite în instanță

Lovitură încasată de un primar din România! DNA-ul îl trimite în instanță

Acțiune de amploare în 3 județe din zona Moldovei. Sediul RAR Vaslui, vizat de percheziții DNA

Un edil constănțean intrat în vizorul Direcției Naționale Anticorupție va ajunge în fața magistraților.

Totul după ce procurorii din cadrul Serviciului teritorial Constanța al DNA-ului l-au trimis în judecată, într-un dosar referitor la exproprierea unui teren. Cauza va ajunge pe rolul Tribunalului Constanța.

Primarul comunei constănțene Agigea, Cristian Maricel Cîrjaliu, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. În același dosar este cercetată și Ancuța Calust, secretar al comunei Agigea. Femeia este acuzată de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Referitor la suspiciunile ce planează în cazul celor doi, în comunicatul transmis vineri dinspre DNA se menționează următoarele:

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Inculpatul Cîrjaliu Cristian Maricel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, a inițiat și a pus în executare, în perioada 2012 – 2013, două hotărâri de consiliu local ce au avut ca urmare exproprierea, din patrimoniul unei societăți comerciale, a unui teren în suprafața de 8.940 m.p., inventarierea și intabularea sa în domeniul privat al comunei Agigea.
Ulterior, terenul respectiv a fost dezmembrat în șapte loturi distincte, parte dintre acestea ajungând în proprietatea unei firme deținută de rude și apropiați ai primarului Cîrjaliu Cristian Maricel.
În demersul său infracțional, edilul a fost ajutat de inculpata Calust Ancuța care, în calitate de secretar al comunei Agigea, a avizat pentru legalitate proiectele celor două hotărâri și le-a contrasemnat ulterior.
Prin aceste acțiuni, dar și prin altele de tipul: aplicarea unor amenzi (anulate ulterior de instanță), obturarea căilor de acces, anularea autorizației de funcționare, etc., edilul a urmărit vătămarea dreptului de proprietate al societății care a deținut terenul inițial, dar și obținerea unor foloase necuvenite, inițial pentru Primăria Agigea, iar ulterior pentru societatea controlată de persoanele menționate mai sus.

În cursul urmăririi penale societatea păgubită ca urmare a acțiunilor descrise mai sus a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 3.573.650 euro și 1.548.988 lei.”