AcasăJUSTIȚIELovitură încasată de Traian Băsescu. Declarațiile sale privind necolaborarea cu Securitatea, cercetate...

Lovitură încasată de Traian Băsescu. Declarațiile sale privind necolaborarea cu Securitatea, cercetate de Parchet

Lovitură încasată de Traian Băsescu. Declarațiile sale privind necolaborarea cu Securitatea, cercetate de Parchet

Încă o veste proastă pentru fostul șef al statului, primită la scurtă vreme după ce s-a aflat că partidul său de suflet, PMP, nu a ajuns să facă parte din noua formulă a Legislativului, formațiunea politică nereușind să treacă pragul de 5% la alagerile parlamentare din 6 decembrie.

Miercuri s-a aflat că declarațiile de necolaborare cu Securitatea date de fostul președinte Traian Băsescu – actualmente europarlamentar – sunt în vizorul procurorilor de la Parchetul General.

Mai exact, Parchetul General a început urmărirea penală în dosarul declarațiilor false de necolaborare cu Securitatea depuse de Băsescu, anunță, miercuri Grupul de Investigații Politice.

GIP precizează că pe 24 iulie, Parchetul General a început urmărirea penală in rem sub aspectul infracțiunii de fals în declarații pe care ar fi săvârșit-o Băsescu. Iar hotărârea Parchetului de pe lângă Înalta Curte a survenit plângerii pe care reprezentanții forului condus de către Mugur Ciuvică o formulaseră în 13 iulie acest an.

GIP a sesizat Parchetul

GIP a sesizat Parchetul în legătură cu faptul că Traian Băsescu a declarat pe propria răspundere că nu a colaborat cu Securitatea în 2004 și 2009, când a candidat la alegerile prezidențiale, în 2016, când a candidat pentru Parlamentul României și în 2019, când a candidat pentru Parlamentul European.

Toate aceste declarații sunt false. În 20 septembrie 2019, Curtea de Apel București a constatat calitatea lui Traian Băsescu de colaborator al Securității. Judecătorul a stabilit că Băsescu – Petrov „a denunţat activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist, iar furnizarea informaţiilor a vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului”.

Hotărârea Curții de Apel a constatat o situație juridică existentă deja: Traian Băsescu știa că a fost informator al Securității și, cu toate acestea, a declarat pe proprie răspundere că nu a colaborat cu Securitatea. Băsescu a prezentat ca adevărată o faptă mincinoasă (necolaborarea sa cu Securitatea ca politie politică) în scopul obținerii prin fraudă și sperjur a funcțiilor de președinte, parlamentar și parlamentar european”, transmite sursa citată, miercuri, pe pagina oficială de Facebook a Grupului de Investigații Politice.

Ce spunea Băsescu în toamnă

Până la acest moment, Traian Băsescu nu a reacționat public pe acest subiect. Toamna trecută, în schimb, fostul preşedinte s-a arătat surprins de decizia Curții de Apel şi a anunţat că va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

”Nu mă așteptam la această decizie, mai ales că documentele folosite sunt de la contrainformații militare și nu de la Securitate. E drept, eu la 21 de ani nu am știut că contrainformațiile militare sunt Securitate. În ce mă privește este o surpriză mai ales că discutăm de președintele care a condamnat comunismul, a deschis arhivele Securității și a ordonat predarea la CNSAS. E o decizie a unui judecător, nu am decât să urmez calea legală și să o contest la Înalta Curte”, a declarat la vremea respectivă Traian Băsescu, citat de știrileprotv.ro.

author avatar
Andrei Coman
386 afisari

5 COMENTARII

  1. Sa fii presedinte, europarlamentar , pe baza unor declaratii mincinoase, si sa te mai si lauzi, cata ipocrizie la individul asta

  2. De ce draku justitia nu-l inhata pe borfasul securist,pe Visinescu l-a arestat rapid si asta pentru ca nu avea legaturi sus puse in justitie cum are SMEAGOL !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger