AcasăJUSTIȚIELiderul traficanților de țigări din Arad, prins de polițiști. Fusese dat în...

Liderul traficanților de țigări din Arad, prins de polițiști. Fusese dat în urmărire – VIDEO

Liderul traficanților de țigări din Arad, prins de polițiști. Fusese dat în urmărire - VIDEO

Cosmin Mladin, cel considerat a fi liderul traficanților de țigări din Arad, a ajuns pe mâna polițiștilor.

După ce a fost prins, bărbatul urmează să fie dus într-un centru de arest preventiv, anunță, joi, 29 iulie, Antena 3. Conform aceleiași surse, Mladin a fost găsit în cursul nopții de miercuri spre joi într-un imobil din Arad.

Luni, acesta fusese dat în urmărire națională, după ce pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile. S-a aflat că după ce fusese emis mandatul în cauză, de către magistrații de la Tribunalul București, bărbatul fusese de negăsit, în primă fază.

Din câte se precizează pe site-ul Poliției Române, la categoria ”persoane urmărite”, Cosmin Mladin ”posedă mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani”.

foto: captură site Poliția Româna

Percheziții de amploare

Pe 13 iulie, IGPR anunța că polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 157 de percheziții, în municipiul Arad și în alte 8 județe, la un grup infracțional organizat, specializat în contrabandă cu țigarete și spălare de bani.

”În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2017, în municipiul Arad a fost constituit un grup infracțional organizat, format din aproximativ 100 de persoane, cu componentă transfrontalieră, care, profitând de diferența semnificativă a prețului de piață a țigaretelor provenite din Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, față de prețul celor din spațiul Uniunii Europene, ar fi achiziționat cantități importante de țigarete, pe care le-ar fi introdus în ţară, prin sustragere de la controlul vamal și comercializarea lor în România și alte țări vest-europene, aducând astfel prejudicii bugetului consolidat al statului și obținând sume impresionante de bani.

Țigările achiziționate din Ucraina, Republica Moldova și Serbia ar fi fost încărcate în autotrenuri aparținând unor societăți de transport, controlate de segmentul extern al grupării – cetățeni sârbi, ucraineni, moldoveni, fiind disimulate în alte categorii de mărfuri sau în autotrenuri declarate goale la intrarea în România. După introducerea acestora în ţară, erau transportate către depozite intermediare (identificate de liderii grupării), unde erau descărcate de către membrii grupării.

O parte din marfă se comercializa pe teritoriul României, iar o altă parte, era disimulată în alte categorii de mărfuri (în principal piese şi subansamble auto) și, ulterior, era transportată şi comercializată în Marea Britanie, Germania, Franța sau Italia, autoritățile engleze reușind să captureze, până în prezent, țigarete pentru care valoarea totală a taxelor neachitate a fost calculată la aproximativ 10 milioane de lire sterline”, se preciza în comunicatul IGPR.

Sechestru asigurător pe sute de autoturisme și 50 de imobile

Se anunța, la acea dată, că urmau audieri. Și că 90 de persoane urmai să fie duse la DIICOT și la sediul IPJ Arad, pentru audieri.

Pe 14 iulie, IGPR a comunicat că procurorii D.I.I.C.O.T.– Structura Centrală au dispus reținerea pentru 24 de ore a 23 de persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă și spălare de bani, urmând ca acestea să fie prezentate în fața Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, s-a anunțat că ”a fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra a 622 de autoturisme, capete de tractor și semiremorci, 357 de suprafețe de teren intravilane și extravilane, 50 de imobile (apartamente și case de locuit), dar și asupra acțiunilor sau părților sociale deținute la 18 societăți comerciale”.

 

 

author avatar
Andrei Coman