AcasăJUSTIȚIELia Savonea: judecătorul nu își face sieși dreptate, el face dreptate celorlalți

Lia Savonea: judecătorul nu își face sieși dreptate, el face dreptate celorlalți

După încheierea mandatului de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecătoarea Lia Savonea s-a reîntors în funcția de președinte al Curții de Apel București. Apărătoare ferventă a drepturilor și statutului judecătorilor, Lia Savonea a reușit, în activitatea sa din CSM, să separe interferența procurorilor cu parcursul profesional al judecătorilor. Potrivit interviului acordat publicației Gândul, separarea carierelor magistraților a fost pasul decisiv pentru independența Justiției.

„Nevoia separării carierelor magistraților a fost crezul sub care am candidat și câștigat mandatul de membru în Consiliul Superior al Magistraturii. Timp de șase ani am dus o adevărată luptă pentru a obține și păstra această delimitare vitală pentru însănătoșirea Justiției noastre. Până în anul 2018, procurorii erau implicați în promovarea judecătorilor până la cel mai înalt nivel – inclusiv la Înalta Curte de Casație și Justiție – cariera judecătorilor şi cea a procurorilor fiind gestionate, la comun, de către Plenul CSM. Deși numeric balanța înclina în favoarea judecătorilor – nouă, plus președintele Înaltei Curți – ca o fatalitate, în fiecare mandat, judecătorii rămâneau minoritari, doi-patru membri judecători devenind loiali procurorilor, situație valabilă, de altfel, şi în mandatul actual. Cu astfel de majorități formate în jurul reprezentanților Ministerului Public, pentru Secția Penală a instanței supreme s-a conturat şi, cu unele excepții notabile, s-a și reușit, abordarea unui nou profil de judecător orientat spre a satisface așteptările procurorilor care urmăreau un succes profesional cât mai facil, respectiv să își asigure o rată a condamnărilor cât mai mare”, a explicat Lia Savonea mecanismul prin care judecătorii au fost sub controlul procurorilor. Odată cu separarea carierelor, spune Lia Savonea, s-a pus punct influenței nefirești a procurorilor în procesul de recrutare și promovare a judecătorilor, iar acest lucru a condus spre o independență deplină a justiției.

Când judecătorul ajunge să fie preocupat de propria protecție, șansele ca el să rămână independent și imparțial și să îşi asume o soluție dreaptă (de achitare, spre exemplu) – care l-ar nemulțumi sau chiar „supăra” pe procuror încep să scadă

Asumând ca prioritate combaterea corupției din Justiție, Lia Savonea a explicat și rațiunea eliminării rolului DNA în anchetarea judecătorilor și formea unui mecanism separat de cercetare a judecătorilor. „Nu de puține ori au existat situații în care hotărârile judecătorești au oferit soluții diametral opuse unor situații faptice similare sau au confirmat rechizitorii grefate pe vicii grave de fond şi formă. În evaluarea mea, mă voi referi în special la materia penală, unde specializarea îmi facilitează formularea câtorva ipoteze privitoare la cauzele acestor neajunsuri aflate în strânsă legătură cu independența Justiției. Una dintre cauze a constituit-o atribuirea competenței de a efectua anchetarea judecătorilor celor cărora aceștia le soluționau dosarele, cu precădere procurorilor DNA, fără niciun filtru care să le tempereze tentația de a folosi acest instrument discreționar. Având judecătorii expuși unor astfel de riscuri, gradul de protecție a drepturilor justițiabililor a început să fie din ce în ce mai scăzut în materie penală. Apoi, exaltarea rezultatelor „luptei anticorupție” i-a proiectat pe procurorii DNA ca vârfuri ale magistraturii. S-a construit o percepție departe de realitate, cu consecința pervertirii procesului judiciar, răsturnării sensului acestuia. Adevărul judiciar părea exprimat de rechizitoriu, și nu de hotărârea judecătorească. Combaterea corupției, inclusiv din Justiție, este şi trebuie să rămână o prioritate, însă, sub nicio formă, această „luptă” nu trebuie folosită drept pretext pentru a-i presa pe judecători. Așa cum s-a demonstrat că s-a întâmplat în Justiția noastră. Atunci când judecătorul ajunge să fie preocupat de propria protecție în fața riscului de a se folosi împotriva sa, în mod abuziv, pârghia urmăririi penale, inclusiv pentru raționamentul juridic pe un caz dat, șansele ca el să rămână independent și imparțial și să îşi asume o soluție dreaptă (de achitare, spre exemplu) – care l-ar nemulțumi sau chiar „supăra” pe procuror încep să scadă. De altfel, aceasta a fost rațiunea înființării unei unități de parchet independente pentru anchetarea judecătorilor, în scopul de a evita riscul influențării acestora în adoptarea soluțiilor. Deși pare a fi o modalitate de protecție a judecătorilor, în realitate, reprezintă o protecție a fiecărui justițiabil. Pentru că judecătorul nu își face sieși dreptate, el face dreptate celorlalți”, a explicat Lia Savonea.

Independența Justiției nu se reduce la litera formulării ei

Tocmai de aceea, este de părere Lia Savonea, judecătorul trebuie să decidă liber, fără niciun fel de influențe, după regulile stabilite în codurile de procedură şi în temeiul unor norme cuprinse în legea de organizare judiciară, respectiv de statut al profesiei. „Legile Justiției au proclamat independența acesteia dintotdeauna, chiar și în regimul totalitar, ceea ce s-a văzut că nu este suficient. Independența Justiției, a judecătorilor nu se reduce la litera formulării ei. Această independență trebuie să se reflecte în soluții și hotărâri judecătorești care să oglindească, cât mai fidel posibil, adevărul. Lucrurile acestea trebuie nu doar să se facă, dar să fie şi percepute ca atare. Independența în sine nu este suficientă pentru a face un act de dreptate, e nevoie de mult mai mult. Pe lângă independență, este necesar ca judecătorul să fie imparțial, să aibă conștiință juridică, cultură morală și socială. Dacă acestea nu se află într-un just echilibru, pot înclina acea „balanță a dreptății” prin efectul lor potențial discordant, putând conduce la deturnarea sensului Justiției, la falsificarea sensului ei”, a menționat Lia Savonea.

author avatar
Andrei Coman
714 afisari

17 COMENTARII

  1. ” Judecatorul trebuie sa decida liber ” doar daca are aprobarea PSD .

  2. De nef00tute din astea nu prea are nevoie justitia, locul lor este cel mult la statistica sau la curtea de conturi, acolo nu au cum sa-si fructifice frustrarile.

  3. Ha ha am niste amintiri copioase din Bucuresti cand era primar Petrov-Qiombetele venisera o gramada de italieni care faceau afaceri cu retrocedari frauduloase cu PrimariaCapitalei prin niste tzigoineri mafioti care erau „importatori de flori” din Olanda(adica cocaina cu kilogramele).La un moment dat procurorii au arestat notarul care facea procuri false cu o gagica Alina de la primarie fata de casa a lui PetrovQiombete.Dar italienii erau calmi cu toate ca erau capii mafiei ptr ca aveau pe judecatorii de la Curtea de Apel la mana.Deci la prima instanta daca ai probleme dupa aiabte achita Curtea de Apel santajata de mafiotii lui PetrovQiombete.SA TRAITI BINE…ha ha ha stupid people

    • Italienii erau mana in mana cu PetrovQiombete si cu Terra Imobiliare…miliarde de euro invarteau

      • Toate smenurile si porcariile se aranjau la hotelulMariott bineinteles

    • Erau implicati si rusii de la Lukoil Ploiesti cu Ghita si Ponta in afacere…adica DorinCocos marele kakat afacerist

      • Avocatul italienilor era chiar managerul de la CarefourPloiesti,tot un KGB-ist de la Lukoil Ploiesti

    • Tzigoinerii livrau „flori” la hotelurile lui DorinCocos adica la curvele care se drogau cu cocaina in hoteluri

      • Au adus din Moscova o rusoaica una Liudmila care si-a facut o gramada de cazinouri cu Ghita Sebastian si cu o firma dinCraiova care era a lui AlexandruGhitza…Cine avea curaj sa-i deranjeze pe tavariscii lui PETROV-Qiombete?!? Toti erau DIE-GRU

  4. Justitzea mea endependenta,a devenit sub inaltul patronaj al penalului ( dovedit cu ani in urma,hot de case cu acte false ), Cocotat la varful statului mafiot,pe care recent l-a si esuat,repet a devenit un putregai,o martoaga ce trage sa moara.Desi magistratii depun Juramantul cu mana pe Biblie,” jur sa apar Constitutia si Legile Tarii,drepturile si libertatile cetatenilor.Asa sa-mi ajute Dumnezeu „.Si Dumnezeu,adica Secu si Cocotatul,ii ajuta sa promoveze in fonctii,tocmai ca sa execute intocmai si la timp „indicatiile „.Majoritatea dintre ei.Exceptiile notabile,confirma regula,nu sunt priviti cu ochi buni.Oare ce o mai face Dosrul de cercetare privind moartea bietului Judecator Mustata,arestat cu mascatii in timp ce prezida o sedinta de judecata la ICCJ ? La fel ca in Coreea de Nrd,Germania nazista-Gestapo,Rusia lui Stalin-KGB.Cam asa a devenit Justitzea mea ” endependenta „,iar Roooomania stat de drept,mafiot si esaaaat.

    • Hai sa fim totusi echidistanti…din33de ani de MEGA MAFIE DIE-GRU presedintele KlausJohannis raspunde de perioada dupa2015…restul au fost altii.Dar stai si te gandesti nu cumva astia de dupa1989 sunt toti marionetele lui BelzebutSoros???…incepand cu turnatorul DIE-GRU „Manole”zis Icsarescu si Stolojinschi(fostul contabil al DIE-GRU)sau PetrovBasescu securist contrainformatii DIE-GRU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger