Cauta

Kovesi recunoaște tot! Fosta șefă DNA, mitraliată cu întrebări incomode (VIDEO)

laura codruța kovesi

Operațiunea ”Ursulețul” era să-i fie fatală șefului IPJ Sibiu, dacă nu era Kovesi...

Laura Codruța Kovesi a fost descusută de jurnaliștii BBC, despre metodele pe care le-a folosit atunci când a condus Direcția Națională Anticorupție. Fosta şefă a recunoscut că, pe vremea când era în funcţie, a folosit informaţii de la serviciile secrete pentru a deschide cazuri. Kovesi precizează că munca de investigare a fost făcută de procurorii anticorupţie, iar rezultatele au fost verificate în instanţă.

Activitatea DNA sub comanda Laurei Codruța Kovesi și funcționarea „Statului paralel” i-au fost puse în față actualei șefe a instituției Procurorului European în interviul de la BBC. Este vorba de o ediție a emisiunii „HARD Talk”, realizată de Stephen Sackur, cunoscut pentru stilul său direct și agresiv de a intervieva.

Observatorii din București, Bruxelles și din întreaga Europă au urmărit cu mare interes interviul Laurei Kovesi, la un an de când a preluat mandatul de procuror șef al Uniunii Europene. Se pare că nu a reacționat vine „interogatoriului” lui Stephen Sackur, care i-a pus întrebări despre trecutul ei controversat.

Laura Codruţa Kövesi, EU Chief Prosecutor - BBC HARDtalk

Kovesi a recunoscut ce metode a folosit la DNA

„Cum vă veti face treaba? Este de remarcat faptul că ați fost ajutată de Serviciul de Informații în dosare – și Constituția României pune sub semnul întrebării aceste metode. Regretați?”, a întrebat-o Stephen Sackur care atrage atenția că Laura Codruța Kovesi, primul șef al EPPO, „are puteri sporite pentru a combate criminalitatea transnațională”.

„Nu, nu este vorba despre metode, ci despre aranjamentele de lucru avute la acel moment, bazate pe legislaţie. Am primit informaţii de la serviciile secrete şi am folosit aceste informaţii ca să deschidem cazurile. Dar este important de spus şi de clarificat că investigaţiile noastre au fost făcute de procurori şi poliţişti şi că niciun oficial din serviciile secrete nu a lucrat la cazurile noastre, doar procurorii şi poliţiştii”, a răspuns Laura Codruţa Kovesi.

Site-ul Euroreporter remarcă faptul că Laura Codruța Kovesi nu era singură la DNA. Alți procurori DNA, cum ar fi Nicolae Marin, s-au confruntat cu astfel de acuzații de abuz. Poate că diferența este că Marin nu și-a pierdut slujba la DNA, ci mai degrabă a rămas și a câștigat mai multă putere, rămânând în structura pe care comunitatea internațională a denumit-o „statul paralel” al României sau „Securitatea 2.0”.

Kovesi a stat în defensivă

Sackur a continuat s-o preseze pe Kovesi mai departe: „Voi fi sincer cu dvs – am fost foarte frapat de un fost prim-ministru român, Tăriceanu, care a spus că DNA a devenit coruptă și a devenit parte a politicului, din cauza cooperării dumneavoastră cu Serviciile Secrete. Dacă aduceți metoda în Europa, veți face mulți oameni nefericiți!”

„Toate cazurile noastre la care am lucrat în România au fost verificate în instanţă. Aşadar, la nivel european, vom lucra în acord cu legislaţia, aşa cum am făcut-o în România tot timpul. Tot ce au făcut procurorii în cazuri a fost verificat în instanţă de judecători”, a spus Laura Codruţa Kovesi.

Sackur a insistat şi a făcut referire la decizia CCR din ianuarie 2019, care, potrivit acestora, ar fi arătat că Laura Codruţa Kovesi a creat „un sistem paralel de justiţie, care funcţiona în afara legii şi a Constituţiei din România”. „Nu este nicio decizie a Curţii Constituţionale care să spună că eu am creat statul paralel în România”, i-a răspuns Kovesi.

Sackur nu a dat înapoi, spunând: „Ei bine, citesc una dintre hotărârile CCR din ianuarie 2019. Acum știu că în cele din urmă acuzațiile împotriva dvs au fost restrase, dar totuși este o acuzație foarte serioasă că ați creat un sistem de justiție paralel. Întrebarea este dacă dvs. credeți că scopurile justifică mijloacele”

Kovesi i-a răspuns: „Dacă ați citit acea decizie, ar trebui să spun că am depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului și în acest an, în mai, hotărârea CEDO arată că drepturile mele au fost încălcate, așa că nu știu ce fel despre ce decizie, dar pot spune că, în întreaga mea activitate, am respectat tot timpul Constituția, am respectat Codul penal procesual și toată legislația națională.”

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version