AcasăJUSTIȚIEKlaus Iohannis mers cu "obsesia" lui la CSM. Ce se va întâmpla...

Klaus Iohannis mers cu „obsesia” lui la CSM. Ce se va întâmpla şi cu „spaima” lui Clotilde Armand?

klaus_iohannis_csmKlaus Iohannis, avertisment pentru CSM: "Anomalii precum SIIJ trebuie înlăturate"

Klaus Iohannis a participat, marți, la prezentarea raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe anul 2021. În cadrul evenimentului de prezentare a Raportului de activitate al CSM, șeful statului a avut un mesaj ferm în timpul discursului său.

Klaus Iohannis a subliniat că anomalii precum Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) trebuie să dispară.

Iohannis insistă pentru desfiinţarea SIIJ

Şeful statului a participat de mai multe ori la şedinţa de bilanţ a CSM – în anii anteriori aceasta fiind şi şedinţa de alegere a noii conduceri, şeful statului afirmându-şi sprijinul necondiţionat pentru justiţie.

România are nevoie de un cadru legislativ stabil și coerent, procesul de revizuire a legilor justiției trebuie să fie finalizat, iar anomalii precum cele generate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, înlăturate.

Fac un apel astăzi, în fața plenului CSM, să folosiți întreaga dumneavoastră experiență pentru ca România să facă pași concreți în această direcție.

Consiliul Superior al Magistraturii, prin rolul său constituțional, este un vector esențial în procesul de reformare a sistemului judiciar.

De aceea, o atitudine proactivă, un dialog permanent și onest cu autoritățile implicate, cu profesioniștii din sistemul judiciar, cu asociațiile profesionale și o participare constantă a CSM la găsirea celor mai bune soluții la problemele sistemului judiciar sunt lucruri pe care cetățenii și profesioniștii din justiție le așteaptă”, a spus Iohannis.

Cum va arăta Justiţia peste 30 de ani?

Klaus Iohannis că rămâne un partener al procesului de reformă în Justiţie.

În scurt timp, România va aniversa 30 de ani de la referendumul constituțional din anul 1991, prin care s-a aprobat noua Lege fundamentală a țării noastre, una care a trasat României o direcție europeană de dezvoltare, garantând drepturile și libertățile cetățenilor și punând bazele unui sistem modern de justiție.

În ce măsură s-a împlinit acel ideal trei decenii mai târziu? Cum va arăta justiția din România peste 30 de ani și ce putem face noi astăzi pentru ca cetățenii acestei țări să aibă certitudinea că justiția se află în slujba lor, protejând cele mai de preț valori ale statului de drept? Sunt întrebări la care trebuie să reflectăm, dar, mai important, trebuie să acționăm pentru a găsi răspunsurile cele mai potrivite.

O justiție independentă reprezintă o adevărată forță de modernizare a statului, de limitare a abuzurilor și creează cetățenilor sentimentul de apartenență la o comunitate de valori și certitudinea că drepturile și libertățile le sunt garantate și respectate, în litera și spiritul legii.

Rămân un partener al efortului de reformare a sistemului judiciar și am încredere că blocajele actuale vor fi depășite prin dialog, profesionalism și imparțialitate”, a mai spus liderul de la Cotroceni.

author avatar
Andrei Ștefan