Judecătorul pensionar Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, „groparul” celebrului dosar Băneasa, este posesorul unei averi impresionante, pe care s-a străduit să o dosească cât mai bine. Mașini de lux și imobile și mai scumpe nu au fost trecute niciodată în declarațiile de avere ale magistratului sau familiei acestuia.
Pus sub acuzare pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu de către procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), fostul judecător Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București a avut grijă de-a lungul timpului să-și pună la adăpost averea. Nu de alta, dar ancheta procurorilor ar putea arăta că Ion-Tudoran nu avea cum să se căpătuiască cu mașini de lux și case peste case, doar din leafa de magistrat.
„Mătușa Tamara” a judecătorului Ion-Tudoran
Potrivit Cetateanul.net, Corneliu Bogdan Ion-Tudoran și-a ascuns pe numele soacrei de 87 de ani un autoturism sport de lux. Este vorba de un Ford Mustang coupe de 4600 centimetri cubi și 300 de cai putere, an de fabricație 2005. în momentul achiziției de la dealerul Ford Alliance Auto SRL – la începutul lunii februarie 2008, bolidul sport american, pentru care numai taxele vamale au costat o mică avere, valora circa 40-45.000 de euro, potrivit evaluărilor de pe piața auto. Potrivit unor surse, autoturismul de lux ar fi aparținut inițial fiicei lui Florin Pîrvu, zis „Chinezu”, patronul Autovit, partener de afaceri și prieten cu judecătorul Ion-Tudoran.
Fordul Mustang i-a scos însă din buzunar lui Ion-Tudoran doar 25.000 de lei (cu tot cu TVA), adică aproximativ 6.000 de euro, de 7 ori mai ieftin!
Mașina a fost achiziționată pe numele soacrei judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, Georgeta Tudoran. În februarie 2008, când abia împlinise vârsta de 75 de ani, soacra judecătorului s-a pomenit cu mașina sport a ginerelui înmatriculată pe numele ei. Fiul magistratului, Alexandru Tudoran, a pretins că suma a fost plătită chiar de bunica sa, care are o pensie de 900 de lei!?! Tot bunica ar fi plătit și taxa de poluare în valoare de 10.347 lei (circa 2.500 de euro).
Onorariul „avocatului” Tudoran, plătit de stat
Fără permis auto, mereu cu datorii la întreținere, soacra judecătorului și-a mandatat apoi nepoții să îi recupereze taxa auto de poluare.
Împuterniciți de bunica lor, Tudor Ion-Tudoran și Alexandru Ion-Tudoran au acționat în justiție statul român și au câștigat recuperarea taxei. Doar că au solicitat, ilegal, și cheltuieli de judecată.
Deși pretinde că este avocat, fiul cel mare al judecătorului, Alexandru Ion-Tudoran, nu a fost înscris niciodată în Uniunea Barourilor din România (UNBR).
Cu toate acestea, el i-a facturat bunicii sale servicii de reprezentare avocațială în valoare de 2.800 lei. Folosind aceleași documente false pretins a fi emise de Colegiul Avocaților din Madrid, Spania, pe care le-a utilizat și în alte procese, Alexandru Ion-Tudoran a încărcat cheltuielile de executare împotriva statului român pentru recuperarea taxei de poluare cu cei 2.800 de lei. Cu semnătura falsificată a Georgetei Tudoran (aceasta diferă vizibil pe factură, pe procură și pe contractul de reprezentare), Alexandru Ion-Tudoran a obținut fără stres respectivele cheltuieli de judecată.
Poate și pentru că tatăl său era magistrat de vază, colegii judecători nu l-au întrebat niciodată în instanță de ce nu figurează în Tabloul Avocaților și cum de împuternicirile avocațiale au toate aceeași serie.
Alexandru Tudoran: „Vă asigur că INCLUSIV în România îmi desfășor activitatea profesională”
„Avocatul” Alexandru Tudoran ne-a asigurat însă că profesează legal avocatura în România.
„În anul 2014 am dobândit calitatea de membru în Ilustru Colegiu de Avocați din Madrid. Fără a intra în tehnicalitățile profesiei vă asigur că INCLUSIV în România îmi desfășor activitatea profesională în mod legal fără a intra în conflict cu vreo normă penală. Cu privire la împuternicirile avocațiale am obligația profesională ca în cuprinsul unui înscris care face dovada reprezentării unui client să precizez statul de origine al obținerii acestei calificări cât și asociația profesională din care fac parte. Dovada reprezentării nu se face exclusiv printr-o delegație avocațială, ci prin contractul de asistență juridică. Delegația avocațială dovedește existența unui contract de mandat nicidecum a reprezentării”, a explicat fiul judecătorului, pentru ziarul Cetățeanul.
El este însă contrazis de reprezentanții UNBR. „Confirm că nu figurează în evidenţele Baroului Bucureşti, nici ca avocat român, în drept românesc, nici ca avocat străin. Câtă vreme nu este avocat în Baroul Bucureşti, în evidenţele UNBR, baroul nu are competenţa să soluţioneze eventuale sesizări împotriva activităţilor sale de avocat, pentru că nu este”, a declarat decanul Baroului Bucuresti, Ion Dragne, pentru Monitorul Justiţiei.
Mai mult decât atât, o hotărâre a Judecătoriei Constanța reține, concret, faptul că odrasla magistratului a profesat ilegal în România.
De altfel, Alexandru Tudoran are pe numele său mai multe dosare de cercetare penală pentru practicarea ilegală a profesiei de avocat.
Tudoran junior, explicații cusute cu ață albă
Despre Mustang-ul luat la preț de Logan second-hand, fiul judecătorului Ion-Tudoran (foto) a pretins că, la momentul achiziționării, mașina avea daune, din acest motiv costând atât de puțin. „Autoturismul Ford este fabricat în anul 2005, iar la data cumpărării era AVARIAT”, a explicat Alexandru Tudoran, pentru ziarul Cetățeanul.
Am făcut verificări pe site-urile de specialitate, care au relevat că, în perioada respectivă, bolidul de lux folosit chiar de judecătorul Tudoran nu figurează ca fiind implicat în vreun accident și nici că ar fi fost reparat în vreau service autorizat – în țară sau străinătate.
Tudoran junior nu a suflat o vorbă despre cheltuielile făcute pentru pretinsa reparație a daunelor, care la un astfel de bolid de lux ar fi trebuit să coste chiar și 30.000 de euro.
El a recunoscut însă că mașina îi aparține, afirmând că a trecut-o pe numele bunicii pentru „cheltuieli administrative” mai scăzute. Cei 6.000 de euro pentru achiziție i-ar fi dat tot bătrâna care nu reușește să-și plătească nici măcar întreținerea la blocul în care locuiește.
„Autoturismul a fost achiziționat pentru folosința subsemnatului de către bunica mea, aceasta asigurând și suma modică plătită pentru achiziție. Întrucât costurile administrative ale autoturismului sunt mai scăzute pentru un proprietar de vârstă înaintată am decis ca bunica mea să rămână proprietara autoturismului”, a afirmat fiul judecătorului.
Alexandru Tudoran a găsit și o explicație pentru folosirea autoturismului de către tatăl său: „Este adevărat că acest autoturism a fost condus de câteva ori și de tatăl meu, care îl alimenta sau îl ducea la spălătorie când timpul nu îmi permitea”.
Între timp, Mustangul a dispărut din evidențele Registrului Auto Român, cel mai probabil fiind vândut în străinătate.
Mercedes SLK, primit de la Autovit
Fordul Mustang nu este singurul bolid sport achiziționat de familia Tudoran, dar netrecut niciodată în declarațiile de avere.
La fel ca în cazul Mustangului, judecătorul Ion-Tudoran a mai beneficiat și de un Mercedes SLK provenit de la patronul Autovit. Deținut inițial de firma Visual Soft SRL a lui „Chinezu”, după cum am aflat, autoturismul de lux Mercedes SLK a fost trecut pe numele unui locotenent, Cristian Popescu – într-o vreme directorul Târgului Autovit. Mașina a fost însă în curtea familiei Tudoran. O dovedesc nu doar imaginile care îi surprind pe Alexandru Tudoran și pe tatăl său la bordul bolidului, dar și anunțul de vânzare postat de fiul magistratului pe site-urile de specialitate, după ce s-a plictisit de mașină.
„Mercedes model R170 tipul SLK 230 Kompressor, 190 Cai, Cuplu 280 N/m, 2295 CMC. Decapotarea funcțională, revizie Autoklass 2019, ITP Valabil, fiscal. Încălzire scaune, interior piele, climă două zone, sunet difuzoare BOSE x 6+ subwoofer, anvelope DOT 2019, ABS, ESP. Km se pot verifica la Țiriac Auto începând cu anul primei înmatriculări respectiv 1999. Fără accident. Recondiționare interior în anul 2018. Este în perfectă stare de funcționare. Uzură estetică conform vârstei. Se emite factură”, este anunțul postat de Alexandru Tudoran, anul trecut, pe OLX.
Dovada că anunțul îi aparține este că numărul de contact este chiar al fiului judecătorului. Tot pe OLX, Tudoran junior a mai scos la vânzare o barcă.
Mașina de lux, parcată acasă la familia Tudoran
De altfel, în imaginile de pe Google Street View (anul 2017 și 2019), Mercedesul SLK, înmatriculat pe numele lui Cristian Popescu, apare parcat în fața vilei de pe strada Dumitru Zosima, deținută de familia Tudoran.
Mașina a mai fost văzută și în fața vilei din strada Popa Savu. Adică exact acolo unde Alexandru Tudoran a fost filmat de o televiziune și înregistrat când vroia să închirieze sau să vândă vila despre care susținea că aparține familiei în regim de coproprietate.
După ce procurorii SIIJ au declanșat cercetări asupra averii judecătorului, s-a încercat ștergerea urmelor ce evidențiau faptul că SLK-ul fusese dat judecătorului Ion-Tudoran.
Apartament la Sinaia trecut pe numele fiului cel mic. Șomer pe atunci
O altă operațiune cel puțin dubioasă a familiei Tudoran este achiziționarea, în 2014, pe numele fiului cel mic, Tudor, fără niciun job la vremea aceea, a unui apartament de lux la Sinaia, în complexul Izvorul Dorului.
Proprietatea valora, potrivit presei, peste 100.000 de euro.
În aceeași perioadă – noiembrie 2014 și aprilie 2015, în care Ion-Tudoran activa în funcția de judecător la Curtea de Apel București, magistratul a mai achiziționat un imobil la mare, la Neptun-Olimp, de data aceasta pe numele său.
Achiziționat direct pe numele mezinului, fără a se umbla la conturile și depozitele familiei, apartamentul din Sinaia ar fi mai nou justificat de magistrat ca fiind o donație lăsată fiului. Însă în nicio declarație de avere a judecătorului Ion-Tudoran sau a soției, Doina Ion-Tudoran, nu se menționează pretinsa donație.
Alexandru Tudoran spune că imobilul a fost cumpărat din „economiile” părinților săi și a costat puțin peste 38.000 de euro.
„Cu privire la imobilul din orașul Sinaia, prețul achiziției acestuia a fost de aproximativ 38.500 de Euro Tva inclus, în niciun caz suma vehiculată 100.000 de lire sterline. Prețul achiziției a fost donat de părinții mei Ion Tudoran Doina și Ion Tudoran Bogdan. Donația nu a reprezentat o operațiune simulată ci perfect legală menționată în Contractul de Vânzare Cumpărare, astfel că nu putem reține ipoteza ‹ascunderii› averii. Fondurile provin din surse proprii părinților mei, respectiv o parte economii și o parte drepturi salariale restante ale tatălui meu. Procedura de achiziție s-a derulat la vedere prin intermediul băncii”, a explicat fiul cel mare al judecătorului, pentru ziarul Cetățeanul.