AcasăJUSTIȚIEINVOKE. Hackeri români, sub lupa anchetatorilor. Operațiune de proporții a IGPR, DIICOT...

INVOKE. Hackeri români, sub lupa anchetatorilor. Operațiune de proporții a IGPR, DIICOT și FBI

INVOKE. Hackeri români, sub lupa anchetatorilor. Operațiune de proporții a IGPR, DIICOT și FBI

Anchetă de proporții. Mai multe persoane suspectate că ar fi creat și comercializat servicii informatice de tipul ,,crypter”, care permit utilizatorilor să modifice fișiere malware, astfel încât să nu fie detectate de aplicațiile anti-virus, au fost depistate în urma unei investigații transnaționale realizate de Poliția Română și D.I.I.C.O.T., în colaborare cu F.B.I., cu sprijinul Europol și Eurojust, anunță, joi, IGPR.

Oamenii legii transmit că au fost găsite în jur de 3.000 de fișiere malware modificate, folosite pentru lansarea unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice din întreaga lume, inclusiv din România. Totul, în urma colaborării dintre Poliția Română și Bitdefender.

Percheziții la suspecți

Mai mult, joi s-au făcut patru percheziții domiciliare la adresele unor persoane bănuite de operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Acțiunea a fost derulată de către polițiștii specializați în combaterea criminalității informatice din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Ce presupune Operațiunea Invoke?

IGPR transmite că ”operațiunea Invoke este o investigație transnațională, desfășurată în colaborare cu autoritățile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii – F.B.I. și cu sprijin din partea Europol și Eurojust” și că ”investigația vizează cetățeni români bănuiți de crearea, dezvoltarea și comercializarea unor servicii informatice de tipul ,,crypter”. Serviciile, cunoscute în mediul on-line sub denumirea CyberSeal și Data Protector, oferă posibilitatea utilizatorilor de a modifica fișiere de tip malware, astfel încât acestea să nu fie detectate de către aplicațiile de tip anti-virus”.

Cele doua servicii de tip ,,crypter” ar fi fost comercializare în mediul on-line cu prețuri diferite, în funcție de perioada de licențiere. Totodată, persoanele vizate ar fi promovat serviciile intens în mediul on-line, oferind utilizatorilor și tutoriale video privind funcționalitățile serviciilor pentru modificarea diverselor fișiere de tip malware, se mai anunță în comunicatul Poliției Române.

Mii de fișiere malware modificate

”În urma colaborării dintre Poliția Română și Bitdefender, au fost identificate aproximativ 3.000 de fișiere malware modificate prin folosirea serviciilor ilegale CyberSeal și DataProtector, fișiere folosite pentru lansarea unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice din întreaga lume, inclusiv din România.

Serviciile de tip crypter înlesnesc propagarea și desfășurarea atacurilor informatice, devenind astfel unelte foarte periculoase și ușor de folosit atât pentru infractori cibernetici cu experiență și cunoștințe tehnice, dar și pentru persoane care se află la stadiul de experimente în mediul on-line.”, transmite aceeați sursă.

Persoanele depistate vor fi fost conduse la audieri, la sediul centtral al DIICOT-ului.

author avatar
Andrei Coman
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger