AcasăJUSTIȚIEIntră în vigoare prima lege majoră din lume privind inteligența artificială. Probleme,...

Intră în vigoare prima lege majoră din lume privind inteligența artificială. Probleme, Big Tech?

Legea istorică a Uniunii Europene privind inteligența artificială intră oficial în vigoare joi – și înseamnă schimbări dure pentru giganții americani din domeniul tehnologiei.

AI Act a primit aprobarea finală a statelor membre ale UE, a legislatorilor și a Comisiei Europene în luna mai. Va viza în primul rând marile companii de tehnologie din SUA, care sunt în prezent principalii constructori și dezvoltatori ai celor mai avansate sisteme de inteligență artificială, potrivit CNBC. Cu toate acestea, multe alte companii vor intra în domeniul de aplicare al normelor – chiar și cele din afara sectorului tehnologic.

Tanguy Van Overstraeten, de la firma de avocatură Linklaters din Bruxelles, a declarat că Legea UE privind IA este „prima de acest fel din lume”. „Este probabil să aibă un impact asupra multor întreprinderi, în special asupra celor care dezvoltă sisteme de inteligență artificială, dar și asupra celor care le implementează sau doar le utilizează în anumite circumstanțe.”

O abordare bazată pe riscuri

Legislația aplică o abordare bazată pe riscuri pentru reglementarea IA, ceea ce înseamnă că diferitele aplicații ale tehnologiei sunt reglementate în mod diferit, în funcție de nivelul de risc pe care îl prezintă pentru societate.

Pentru aplicațiile considerate a fi „cu risc ridicat”, vor fi introduse obligații care includ sisteme adecvate de evaluare și reducere a riscurilor, seturi de date de formare de înaltă calitate pentru a minimiza riscul de părtinire, înregistrarea de rutină a activității și schimbul obligatoriu de documente detaliate privind modelele cu autoritățile pentru a evalua conformitatea.

Printre exemplele de sisteme de inteligență artificială cu grad ridicat de risc se numără vehiculele autonome, dispozitivele medicale, sistemele de luare a deciziilor în materie de împrumuturi, sistemele de scoring educațional și sistemele de identificare biometrică la distanță.

De asemenea, legea impune o interdicție generală asupra oricăror aplicații ale IA considerate „inacceptabile” din punctul de vedere al nivelului lor de risc.

Printre aplicațiile cu risc inacceptabil se numără sistemele de „scoring social” care clasifică cetățenii pe baza agregării și analizei datelor acestora, poliția predictivă și utilizarea tehnologiei de recunoaștere emoțională la locul de muncă sau în școli.

Giganții americani precum Microsoft, Google, Amazon, Apple și Meta au încheiat parteneriate agresive și au investit miliarde de dolari în domeniul inteligenței artificiale, pe fondul unei frenezii globale în jurul acestei tehnologii. Aceste companii vor fi, fără îndoială, printre cele mai vizate de noile norme.

Amenzi de 35 milioane de euro

Companiile care încalcă Legea UE privind inteligența artificială ar putea fi amendate cu sume cuprinse între 35 de milioane de euro (41 de milioane de dolari) sau 7% din veniturile lor anuale globale – luându-se în considerare suma cea mai mare – și 7,5 milioane sau 1,5% din venituri. Valoarea sancțiunilor va depinde de încălcare și de mărimea companiei amendate.

Supravegherea tuturor modelelor de inteligență artificială care intră în domeniul de aplicare al legii – inclusiv a sistemelor de inteligență artificială cu scop general – va reveni Oficiului European pentru Inteligență Artificială, un organism de reglementare înființat de Comisie în februarie 2024.

De reținut, multe dispoziții din cadrul AI Act nu vor intra efectiv în vigoare până cel puțin în 2026. Sistemele de inteligență artificială generativă care sunt în prezent disponibile pe piață – cum ar fi ChatGPT al OpenAI și Gemini al Google – beneficiază, de asemenea, de o „perioadă de tranziție” de 36 de luni pentru conformitate.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
215 afisari

1 COMENTARIU

  1. Un black out ii rezolva pe toti instant!!Ai e decfapt o anexa a umanuli doar ca astia o vor folosi doar , nu in bine! Sa nu spunem altfel!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger