AcasăJUSTIȚIEÎnchisoare pentru o postare despre COVID-19

Închisoare pentru o postare despre COVID-19

Un şofer de taxi din Singapore va sta patru luni după gratii din cauza unei postări pe Facebook despre care autorităţile au considerat că răspândeşte panica şi îndeamnă la cumpărături de teama impunerii unor noi restricţii împotriva răspândirii noului coronavirus.

Kenneth Lai Yong Hui, de 40 de ani, a postat un singur comentariu pe un grup de Facebook: „Mai bine v-aţi face provizii pentru următoarea lună”,  adăugând că guvernul intenţionează să închidă restaurantele şi cafenelele, iar supermarketurile vor funcţiona doar 2 zile pe săptămână – potrivit poliţiei care a primit o plângere pe numele său la 20 aprilie. Alţi membri ai grupului unde a postat acest mesaj i-au răspuns să nu mai răspândească astfel de zvonuri.

Taximetristul a şters comentariul după aproximativ 15 minute, însă procurorul public a solicitat ca acesta să primească o pedeapsă exemplară, pentru a-i descuraja şi pe alţi utilizatori de Facebook din Singapore să scrie astfel de comentarii. „Această luptă psihologică împotriva răspândirii fricii şi isteriei este la fel de importantă ca şi cea pentru a împiedica răspândirea COVID-19”, a susţinut procurorul Deborah Lee. În Singapore, răspândirea mesajelor pe care autorităţile le consideră false este pedepsită cu o amendă de până la 10.000 de dolari singaporezi (aproximativ 7.000 de dolari americani), cu închisoare pentru o perioadă care să nu depăşească trei ani, sau cu ambele.

Luna trecută, un bărbat care a încălcat un ordin de carantină cu 30 de minute înainte de expirarea sa şi a ieşit din casă pentru a-şi cumpăra o lipie, a fost amendat cu 1.000 de dolari.

author avatar
Radu Jacotă Redactor