AcasăJUSTIȚIEGREVĂ la Tribunalul București! Sute de magistrați îşi întrerup activitatea pentru că...

GREVĂ la Tribunalul București! Sute de magistrați îşi întrerup activitatea pentru că li se taie pensiile speciale

SIIJ

Încep protestele și în justiție, după anunțurile și dezbaterile legate de modificarea iminentă a pensiilor de serviciu pentru magistrați.

Judecătorii și procurorii de la mai multe instanțe și parchete din țară, inclusiv din Capitală, au anunțat că își vor suspenda activitatea pe termen nelimitat.

Contestă tăierea pensiilor speciale

Cele mai mari instanțe din București, mai multe parchete din sudul și vestul țării vor bloca mare parte din procese și anchete. Magistrații sunt nemulțumiți de modificările la legislația pensiilor speciale.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, „dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”. De asemenea, ea argumentează că „principiul conform căruia nicio pensie nu poate să depășească salariul este unul moral”.

Protest la Curtea de Apel Bucureşti

Curtea de Apel Bucureşti își va suspenda, de miercuri, aproape complet activitatea, în semn de protest față de proiectul reformei pensiilor. Se vor judeca doar cazuri urgente de penal, cu minori şi măsuri asigurătorii.

Cazurile penale cu arestaţi, câteva dintre cele cu minori (ex. plasament şi alte măsuri de protecţie) sau măsurile asigurătorii sunt printre puţinele în care magistraţii CAB vor mai judeca începând de marţi.

Ministrul Muncii Marius Budăi a declarat luni, referitor la legea pensiilor speciale, că ultima variantă este un impozit 15% pentru ceea ce depăşeşte salariul mediu net.

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Justiţiei Alina Gorghiu şi liderul PNL Nicolae Ciucă, au discutat marţi cu membrii conducerii CSM. Rămâne de văzut ce va rezolva această şedinţă.

author avatar
Andrei Ștefan