AcasăJUSTIȚIEFostul ofițer MAI care a băgat Spitalul Gerota în carantină scapă basma...

Fostul ofițer MAI care a băgat Spitalul Gerota în carantină scapă basma curată. Dosarul a fost CLASAT!

MAI

Fostul angajat al MAI, care a fost internat în luna martie cu Covid-19 la Spitalul Dimitrie Gerota din Capitală și apoi l-a băgat în carantină scapă de urmărirea penală. Dosarul deschis pe numele său a fost clasat.

Nelu Lupu a scăpat de acuzațiile de zădărnicire a combaterii bolilor și fals în declarații. Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei cu privire la aceste infracțiuni.

„Nu s-a putut stabili cert, cu argumente, împrejurarea în care persoana internată s-a infectat și dacă aceasta a fost sau nu sursa infectării cvasi-generalizate din Spitalul Gerota”, anunță Parchetul, într-un comunicat de presă. În plus, potrivit procurorilor, „în lipsa altor testări, sursa inițială de SARS-COV-2 din Spitalul Gerota rămâne nesigură”.

Argumentele procurorilor care au analizat dosarul

În perioada în care făptuitorul a călătorit în Israel, Israel și Palestina nu se aflau pe lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă pentru care se recomanda carantinare, respectiv autoizolare la domiciliu, motiv pentru care, atât făptuitorul, soţia acestuia, cât şi ceilalţi membri ai grupului organizat cu care a călătorit nu aveau nicio obligaţie în acest sens, la întoarcerea în România din Israel, sunt de părere procurorii.

Cercetările au stabilit că nicio persoană dintre cele care au călătorit împreună cu făptuitorul (80 de persoane) nu a fost confirmată cu virusul SARS COV-2, fapt care, alături de alte probe administrate a dus la excluderea scenariului de infectare cu coronavirus a făptuitorului în cadrul călătoriei în statul Israel.

Fostul ofițer MAI este angajat ADP Sector 4

Bărbatul de 60 de ani a fost internat pe 5 martie la Spitalul Gerota. El a spus că a fost plecat în Israel, unde s-a întors pe 26 februarie. La momentul internării, el a declarat pe propria răspundere că nu a călătorit în afara țării în ultimele două luni. Fostul ofițer MAI s-ar fi simțit rău și a mers la spital pe 3 martie, iar a doua zi s-a întors la serviciu.

Pe 5 martie, a mers din nou la spital și a fost internat, pentru ca, pe 9 martie, să fie confirmată infecția cu COVID-19. La scurt timp, Spitalul Gerota a intrat în carantină, fiind infectate mai multe cadre medicale, inclusiv managerul unității. Nelu Lupu, pensionar MAI din 2015, a fost șef la două poliții de sector și apoi director al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București. Acum, el lucrează la ADP sector 4.

author avatar
Andreea Vlad