AcasăJUSTIȚIEFostul ministru Eugen Nicolăescu, chemat la DNA să dea socoteală pentru Călin...

Fostul ministru Eugen Nicolăescu, chemat la DNA să dea socoteală pentru Călin Popescu Tăriceanu

DNAFostul ministru Eugen Nicolăescu, chemat la DNA să dea socoteală pentru Călin Popescu Tăriceanu

Fostul ministru al Sănătății Eugen Nicolăescu a fost chemat, vineri, la sediul DNA pentru a fi audiat ca martor în dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu.

În fața procurorilor anticorupție din București a ajuns și fostul premier. Tăriceanu este audiat, vineri, în dosarul în care DNA îl acuză că ar fi luat mită 800.000 de dolari, scrie g4media.ro.

Acesta a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a i se aduce la cunoştinţă învinuirile.

Luni, DNA a cerut Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu pentru luare de mită, pe vremea când acesta ocupa funcţia de prim-ministru.

Două zile mai târziu, miercuri, a venit și încuviințarea urmăririi penală a fostului premier din partea președintelui.

Dosarul este unul mai vechi, faptele fiind din urmă cu 14 ani. În urmă cu doi ani DNA a cerut avizul Senatului pentru umărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu, însă solicitarea a fost respinsă.

De ce vrea DNA urmărirea penală a lui Tăriceanu

Procurorii îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit cei 800.000 de dolari, reprezentând un comision de 10% din contract, în schimbul demersurilor sale pentru ca statul român să încheie mai multe acte adiționale la un contract al unei companii austriece.

Firma austriacă despre care DNA susține că l-ar fi mituit pe Călin Popescu Tăriceanu cu 800.000 de dolari ar fi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria, potrivit unor surse judiciare. Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria este firma care a distribuit licențele Microsoft în România.

„Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

Persoana respectivă ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanță. În schimb, acesta și-ar fi exercitat atribuțiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul roman către companie, ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, transmite DNA.

author avatar
Andreea Vlad