AcasăJUSTIȚIEEuropa, la mila cămătarilor din Mafie

Europa, la mila cămătarilor din Mafie

Pentru multe IMM-uri , aflate în criză economică cauzată de coronavirus, necesitatea de lichiditate este urgentă. În acest context, grupările mafiote împrumută capital antreprenorilor aflați în dificultate. O problemă care privește întreaga Europă și nu numai Italia.

Urgența este cel mai bun aliat al activităților care au nevoie de viteză pentru a prospera, iar Europa nu are niciun plan să oprească operațiunile de spălare a banilor și boom-ul împrumuturilor uzuale provocate de pandemie. Mafiile profită de criză pentru a-și muta capitalul mai repede. Controalele au scăzut. Adevărul nu este recunoscut, lupta împotriva spălării banilor poate funcționa într-un context economic pozitiv și sănătos, dar când lichiditatea lipsește, când consumul intră într-o spirală nesfârșită de criză, banii sunt utili tuturor, indiferent de originea lor. Când pâinea se epuizează, nu ne întrebăm din ce cuptor provine, legal sau ilegal.

Aceasta este o regulă străveche bine cunoscută de mafioți. De ani de zile, organizațiile criminale au fost bine integrate în întregul țesut economic european și astăzi nu intenționează să lase să treacă oportunitatea de aur creată de ceea ce putem numi „economia Covid” , comentează La Repubblica. O economie formată din  întreprinderi mici, hoteluri și restaurante, transporturi, cafenele etc – predată mafiei. Iată întrebarea: cine va prelua stațiunile de pe Coasta de Azur sau Costa del Sol aduse în genunchi de criza turismului din 2020? Ce se va întâmpla cu restaurantele din Berlin sau cu pub-urile din Londra care au fost închise de săptămâni sau luni din cauza blocării? Cine va cumpăra și specula casele vacante din zeci de capitale europene? Banii murdari nu au găsit niciodată atât de multe uși de acces deschise și necontrolate ca acum.

Pandemia aduce cămătărie peste tot, dar numai Italia pare să o studieze. Este singura infracțiune în creștere în Peninsulă în primul trimestru al acestui an. Bani lichizi care se acordă imediat familiilor sau companiilor care, în ciuda disponibilizărilor, trebuie să mențină chiriile și salariile . Mafia plătește rapid cerând drept garanție singurul lucru pe care îl au încă clienții lor nefericiți: viața însăși. Cămătarul știe că atunci când îți riști viața, casa arsă și fiica violată, banii vor fi returnați cu orice preț . O rețea care s-a extins și în Marea Britanie, Spania, Grecia sau Franța. Cifra de afaceri a organizațiilor criminale este imensă: ‘Ndrangheta câștigă doar în Italia 60 de miliarde de euro pe an, Camorra între 20 și 25 miliarde. Cu cât economia țărilor încercate de criza epidemică este mai puțin susținută, cu atât mai multă putere va fi lăsată în seama criminalității organizate – un avertisment pentru Bruxelles.

Mafiile câștigă din exact aceleași sectoare din care au câștigat până acum; sectoare pe care pandemia le-a făcut și mai necesare, cum ar fi distribuția de alimente, transportul, companiile de curățenie, serviciile de catering,  dezinfecție sau funerare. Organizațiile mafiote sunt cele mai bine organizate structuri ale capitalismului contemporan, înțeleg afacerile înainte ca nevoile pieței să le definească, știu întotdeauna ce va fi nevoie și sunt gata să  ofere sume uriașe fără constrângeri birocratice.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
488 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger