AcasăJUSTIȚIEDouă rețineri în cazul tragediei de la ”Victor Babeș”

Două rețineri în cazul tragediei de la ”Victor Babeș”

Două rețineri în cazul tragediei de la ”Victor Babeș” (sursa foto: ziarpiatraneamt.ro)

S-au dispus două rețineri în cadrul anchetei ce vizează tragedia de la Institutul ”Victor Babeș” din Capitală, din luna aprilie, soldate cu decesul a trei pacienți aflați în TIR-ul ATI – Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă – amplasat în curtea unității spitalicești.

Două persoane au fost reținute, miercuri, 16 iunie, în acest dosar, iar potrivit news.ro ar fi vorba despre un șef de serviciu tehnic și un instalator.

Pe 12 aprilie s-a aflat despre tragedia care a dus la decesul celor trei pacienți. Ulterior, că s-au început cercetările menite a stabili ce anume a cauzat această dramă. La acea dată, DSU anunța că se începuse ”o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune”.

Primele precizări venite de la DSU

În seara zilei de 12 aprilie, reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență, condus de către secretarul de stat Raed Arafat, postaseră pe pagina oficială de Facebook următoarea precizare de presă:

”Referitor la situația petrecută azi, 12.04.2021, la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din capitală, dorim să facem următoarele precizări:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.
Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș
– 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș
– 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan)
– 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni
– 1 pacient la Floreasca
-3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator”.