AcasăJUSTIȚIEDosarul mitei din spitalele Covid: Șapte persoane trimise în arest, inclusiv doi...

Dosarul mitei din spitalele Covid: Șapte persoane trimise în arest, inclusiv doi manageri

Dosarul mitei din spitalele Covid: Șapte persoane trimise în arest, inclusiv doi manageri (foto. stiriletransilvaniei.ro)

Magistrații Tribunalului Brașov au dispus arestul preventiv pentru 30 de zile în cazul a șapte dintre cele 12 persoane care fuseseră reținute în primă fază în ”dosarul mitei din unitățile Covid”, cum a ajuns el să fie cunoscut în spațiul public.

Între acestea se numără managerul Spitalului orăşenesc din Odorheiul Secuiesc, dar și șeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov.

Concret, cele şapte persoane vizate de măsura instanței brașovene sunt fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, Ramona Ionescu, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al unităţii medicale, fost consilier judeţean (PNL) şi preşedinte al Comisiei de Sănătate din cadrul acestui for, Andrei Kadaş, managerul Spitalului orăşenesc din Odorheiul Secuiesc, Lukacs Antal, şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, consilierul local de la Săcele Cristian Marius Popa, patronul firmei Chantel Sante din Braşov, Doru Dumitru Bertea, şi un funcţionar din cadrul Spitalului din Odorheiul Secuiesc, care are atribuţii în domeniul achiziţiilor, Balint Eniko, conform digi24.ro.

Ce au anunțat procurorii

În cazul Ramonei Ionescu, la data presupusei fapte manager al Spitalului de Boli Infecțioase Brașov, DNA-ul a anunțat că femeia a fost reținută pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în timp ce Andrei Kadaş a fost acuzat de trafic de influență și instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Lukacs Antal, manager al Spitalului Municipal Odorheiu Secuiesc, este cercetat pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, trei infracțiuni de luare de mită, cumpărare de influență, iar şeful Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov, Emanoil Mirică, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, compromiterea intereselor justiției, luare de mită prevăzută (4 acte materiale), trafic de influență (5 acte materiale).

Suspiciunile DNA

Conform DNA, cauza în care s-au făcut reținerile ”are ca obiect presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, a unor contracte prin care unitățile respective ar fi achiziționat echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare.

Pentru atribuirea contractelor preferențiale plătite din bani publici, spitalele în cauză ar fi organizat proceduri formale prin care să fie desemnată câștigătoare o anumită firmă.
În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective”.

author avatar
Andrei Coman
240 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger