AcasăJUSTIȚIEDosarul „mitei din lighean” de la Suceava. Șeful serviciului secret, reținut pentru...

Dosarul „mitei din lighean” de la Suceava. Șeful serviciului secret, reținut pentru luare de mită

DNADosarul „mitei din lighean” de la Suceava. Șeful serviciului secret, reținut pentru luare de mită / foto: Adevarul

Peste un milion de euro, ascunși de angajații Permise și RAR Suceava, au fost găsiți în toamna anului trecut în găleți, pereți și ligheane. Unul dintre șefii implicați în acesta scandal de corupție a ajuns, joi, pe mâna procurorilor anticorupție. Este vorba despre colonelul Florin Constantin Timu, şeful Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Suceava.

Acesta este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie de luare de mită şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, a informat DNA. Timu ar fi acoperit corupția de la Serviciul permise din județ, ba chiar i-a informat pe polițiștii judecați acum pentru că dădeau permise pe mită, despre faptul că sunt în vizorul procurorilor anticorupție.

Colonelul Florin Constantin Timu foto Stirisuceavanet

De asemenea, arată sursa citată, în aceeaşi cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală faţă de Radu Ionuţ Obreja, comisar şef de poliţie (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor şef al Compartimentului Regim Permise de Conducere şi Examinări din cadrul SPCRPCIV Suceava, pentru comiterea unei infracţiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

Timu riscă arestarea preventivă

Joi, inculpaţii Florin Constantin Timu şi Radu Ionuţ Obreja vor fi prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, transmit procurorii DNA.

„În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă că în scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, în perioada 2017 -2020, inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Radu-Ionuț Obreja, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.

De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Florin Constantin Timu i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCÎV Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.”, se arată în comunicatul DNA.

Tribunalul Suceava a încuviințat, în noiembrie, arestarea preventivă pentru 30 de zile pentru 14 inculpați în cazul mitei uriașe primite în schimbul eliberării de permise auto. Printre cei arestaţi se află ofiţeri de poliţie, agenţi de poliţie şi personal contractual de la SPCRPCIV Suceava, dar şi un ofiţer de la Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), precum şi mai mulţi instructori auto.

author avatar
Andreea Vlad