AcasăJUSTIȚIEDosarul Colectiv. Procurorii, fără milă! Cristian Popescu Piedone şi ceilalţi inculpaţi riscă...

Dosarul Colectiv. Procurorii, fără milă! Cristian Popescu Piedone şi ceilalţi inculpaţi riscă pedepse enorme!

colectivDosarul Colectiv. Procurorii, fără milă! Cristian Popescu Piedone şi ceilalţi inculpaţi riscă pedepse enorme!

Judecătorii au programat ca ultimele dezbateri în Dosarul Colectiv să aibă loc pe 17, 21 și 22 decembrie, urmând ca apoi să dea un verdict final. În 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Procurorii au cerut pedepse maxime

Procurorul de ședință din cazul Colectiv a solicitat, vineri, instanței de la Curtea de Apel București să îi condamne la pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru faptele de care sunt acuzați inculpații, în frunte cu Cristian Popescu Piedone.

Procurorul Parchetului General a declarat în faţa judecătorilor că şi după tragedia din Colectiv mulţi agenţi refuză să îşi ia autorizaţii pentru incendiu, doar afişează pe geam că nu au, dar anunţul nu îi exonerează de răspundere penală.

Riscurile sunt şi mai mari. Pot avea impresia că nu răspund penal pentru că victimele îşi asuma sa ardă de vii când intra într-o locaţie fără aviz. Chiar dacă societate e marcată de tragedia din Colectiv, aceasta se poate întâmpla din nou oricând”, a spus anchetatorul.

Instanţa pe fond, prea blândă?

Procurorul DNA a cerut instanţei aplicarea unor pedepse maxime şi cu executare, susţinând că „este inexplicabilă atitudinea blândă a instanţei de fond„. Anchetatorul a mai adăugat că ordinea socială a fost „alterată” de corupţie, iar oameni au ars,”şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.

Acest lucru înseamnă că în cazul celor cărora li se impută abuz în serviciu pedeapsa ar putea ajunge până la 7 ani de închisoare, iar pentru cei cu ucidere din culpă tot până la 7 ani.

author avatar
Andrei Ștefan