AcasăJUSTIȚIEDosarul „Amanta ” a fost finalizat. Gheorghe Nichita, condamnare usturătoare

Dosarul „Amanta ” a fost finalizat. Gheorghe Nichita, condamnare usturătoare

Fostul primar al Iașului, Gheorghe Nichita a fost condamnat, marți, la o pedeapsă  de cinci ani și două luni de închisoare în răsunătorul dosar „Amanta”.

Sentința dată de magistrați este dată în primă instanță, putând fi contestată la instanțele superioare de judecată.

Nichita a fost acuzat de DNA că s-a folosit de poliţia locală pentru a-şi urmări amanta prin oraş.

Prima condamnare a lui Nichita

La mai puţin de două luni de când a fost condamnat definitiv şi încarcerat în Penitenciarul Iaşi, Gheorghe Nichita, fostul primar al Iaşului, primeşte o a doua condamnare, de această dată în primă instanţă.

Nichita a fost acuzat de procurorii DNA de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu erau destinate publicităţii, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice şi instigare la abuz în serviciu.

Gheorghe Nichita execută acum o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare, la care a fost condamnat în august de Curtea de Apel București, fiind găsit vinovat de luare de mită în contractul atribuit pentru realizarea sistemului inteligent de management a traficului din Iași. Din contractul de circa 70 de milioane de lei, care a fost câștigat de firma UTI, Nichita este acuzat că ar fi luat mită 10% din primele plăți, de circa 3,7 milioane de lei. În acest dosar a fost condamnat încă din 2017, la Tribunalul București – ancheta fiind realizată de DNA București – și primise doar patru ani cu executare, decizia fiind majorată de Curtea de Apel.
Mai mult decât atât, magistraţii i-au interzis să ocupe funcţia de primar.

A doua condamnare

Marți, magistraţii Tribunalului Iaşi au decis condamnarea lui Nichita la 5 ani şi două luni.

DNA a emis un comunicat de presă în care arată faptele reținute de procurori.

„În perioada 25 decembrie 2013 – 30 aprilie 2015, inculpatul Nichita Gheorghe, abuzand de funcția deținută, respectiv primar al Municipiului Iași, l-a determinat pe inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai să își îndeplinească în mod defectuos atribuțiile de serviciu prin folosirea necorespunzătoare a resurselor materiale și umane ale Poliției Locale a Municipiului Iași”, se arată în comunicatul DNA.

Instanța obligă inculpaţii Nichita Gheorghe şi Hliboceanu Liviu Mihai, în solidar, să plătească părţii civile Poliţia Locală a Municipiului Iaşi suma de 105.239,43 lei, cu titlu de despăgubiri civile. Obligă inculpatul Hliboceanu Liviu Mihai să plătească părţii civile Poliţia Locală a Municipiului Iaşi suma de 74.517,396 lei, cu titlu de despăgubiri civile”, au precizat magistrații.

În același dosar, a mai fost condamnat, marți, și șeful Poliției Locale din Iași

Acesta a fost pedepsit pentru folosirea în orice mod, direct sau indirect de informaţii ce nu sunt date publicităţii, abuz în serviciu. Şi Hliboceanu a primit o interdicţie, cea de a fi poliţist local.

La momentul comiterii faptelor cei doi condamnați s-au folosit de poliţiştii locali pentru a o urmări pe fosta amantă a lui Nichita, Adina Samson.

Pe lângă cheltuieli de judecată de 7.000 de lei fiecare, cei doi inculpați trebuie să mai plătească, în solidar, daune de circa 105.000 de lei către Poliția Locală a Municipiului Iași, prejudiciul calculat de procurori.

author avatar
Eli Dan Davidescu
510 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger