AcasăJUSTIȚIEDosar penal privind măștile contrafăcute cumpărate de Unifarm

Dosar penal privind măștile contrafăcute cumpărate de Unifarm

mastiDosar penal privind măștile contrafăcute cumpărate de Unifarm

Administratorul unei firme, dar şi societatea comercială condusă de acesta sunt urmăriţi penal pentru înşelăciune, fiind acuzaţi că în primăvara anului trecut au încheiat un contract prin care se obligau să livreze măşti medicale către Unifarm.

Au livrat însă măşti de proastă calitate, în cantitate mult mai mică decât cea contractată, care au ajuns la personalul medical din spitale COVID-19.

Conform procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, care instrumentează acest caz, faptele s-au produs la scurt timp după ce s-a constatat apariţia virusului SARS-CoV-2 în România, adică în lunile martie-aprilie.

„În perioada 24.03.2020 – 10.04.2020 o persoană fizică, în calitate de administrator al societăţii comerciale, a indus în eroare persoana vătămată CN UNIFARM SA cu ocazia prezentării ofertei, încheierii şi executării unui contract prin prezentarea ca adevărat a faptului că societatea comercială dispune de 3.000.000 de măşti medicale marca Shengguang Instrument Cp Ltd. cu o eficienţă ridicată de filtrare, pe care le va pune la dispoziţia persoanei vătămate cu toate că în realitate suspecţii nu aveau disponibile măşti medicale, iar 1.200.000 de măşti livrate la data de 10.0.2020 erau măşti de protecţie marca Daddy Baby, ci capacitate de filtrare scăzută, cu privire la care a fost introdusă ulterior o alertă la nivel european – folosirea acestora prezint risc pentru sănătate, deoarece o cantitate excesivă de particule sau microorganisme poate trece prin mască, sporind riscul de infecţie”, au constatat procurorii.

În cursul dimineții de miercuri, Poliția Română a anunțat efectuarea a cinci percheziții în București și Ilfov în acest caz.

La acțiuni au participat polițiști din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică.

Unifarm a cumpărat peste un milion de măști contrafăcute

Măștile achiziționate de Unifarm au fost distribuite în spitalele din România și au fost apoi retrase din cauza problemelor semnalate de personalul medical.

La finalul anului trecut, DNA a început urmărirea penală a lui Adrian Eugen Ionel, fost director general al Companiei Naţionale Unifarm SA. El este acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat cu o societate comercială un contract de achiziţii publice ce avea ca obiect cumpărarea a 1.500.000 de astfel de măşti.

Respectiva societate nu era avizată de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuţia „măştilor chirurgicale cu trei pliuri”.

author avatar
Andreea Vlad
155 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger