AcasăJUSTIȚIEDorin Șerdean, fost patron al clubului Dinamo, a fost arestat! Ce acuzații...

Dorin Șerdean, fost patron al clubului Dinamo, a fost arestat! Ce acuzații i se aduc

Dorin ȘerdeanDorin Șerdean, fost patron al clubului Dinamo, a fost arestat! Ce acuzații i se aduc

Dorin Șerdean, fostul acționar majoritar al clubului Dinamo Bucureşti, a fost arestat miercuri, 14 iune, într-un dosar al Parchetului European.

El este acuzat că a emis scrisori false de garanție și a fost arestat preventiv de Tribunalul București, la cererea Parchetului European. Totul face parte dintr-un amplu caz de fraudare de fonduri europene, în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Dorin Șerdean, fraudă cu fonduri europene

Procurorii europeni spun că, în perioada 2020- 2023 au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special, o bancă fictivă care se pare că operează în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care se pare că operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără a avea fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.

40 de percheziții în România și Franța

În cadrul anchetei, Parchetul European a făcut luna trecută 40 de percheziții în mai multe locații din România și Franța.

Miza perchezițiilor a fost suspiciunea unei scheme infracționale de a furniza scrisori de garanție false beneficiarilor de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva potențialelor daune.

În România, perchezițiile se fac în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. Se fac perchezitii și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Frantei.

author avatar
Andreea Vlad
412 afisari

2 COMENTARII

  1. România este stat suveran și independent (art.1 alin.(1) din Constituție). Constituția este legea fundamentală iar CCR este garantul supremației Constituției (art.142 alin.(1) din Constituție).
    Nicio dispoziție din tratatele la care România este parte nu poate să contravină Constituției (art.11 alin.(3), art.146 lit. b) și art.147 alin.(3) din Constituție).
    Având în vedere dispozițiile exprese prevăzute în Constituție referitoare la procurori (art.131 și art.132) și CSM (art.133 și art.134), se pune întrebarea dacă EPPO are ”competența de a investiga și a urmări penal autorii infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE” în România și dacă poate ”exercita acțiunea publică în fața instanțelor competente” din România.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger