AcasăJUSTIȚIEDiscuțiile de pe „Forumul magistraților”, în atenția Inspecției Judiciare

Discuțiile de pe „Forumul magistraților”, în atenția Inspecției Judiciare

Mesajele de pe un grup de Facebook intitulat „Forumul magistraților”, unde s-au purtat discuții cu tentă politică sau referitoare la numeroși magistrați, au ajuns sub ancheta Inspecției Judiciare. Inspectorii vor stabili dacă discuțiile apărute în spațiul public ar putea face obiectul unei abateri disciplinare sau deontologice.

Autosesizarea Inspecției Judiciare vine după ce Secția pentru judecători a CSM a cerut ca situația să fie lămurită.

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii se delimitează categoric de orice derapaj de natura celui care rezultă din discuțiile purtate de unii judecători şi procurori pe o rețea de socializare. Judecătorilor şi procurorilor le este recunoscut dreptul la liberă exprimare, însă în exercitarea acestuia magistrații au obligația de a se comporta într-o manieră care să păstreze demnitatea funcției, imparțialitatea şi independența sistemului judiciar”, este poziția Secției pentru judecători a CSM.

Ce spun specialiștii în drept

Magistrații au dreptul la liberă exprimare, dar cu anumite restricții și anumite limite, a explicat fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean.

În primul rând, magistrații au obligația de reținere, de a fi reținuți. Sunt limitele lor, în care nu au voie să vorbească despre profesia lor, în special de dosarele în care lucrează, există obligația aceea de a nu se antepronunța, de a nu discuta de problemele din dosarele pe care le judecă, asta la judecători, la procurori e altfel, nu au voie să spună că e parte din urmărirea penală”, a precizat fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, potrivit Main News.

Procurorul Bogdan Gabor consideră că ar trebui luat în calcul caracterul „public” sau „privat” al grupului „Forumul Magistraților”.

Până unde prevăd legile și regulamentele(n.r. limita libertății de exprimare a magistraților), dar depinde care a fost grupul, dacă e un grup privat și nu a ajuns la cunoștința publicului, are caracterul unui grup privat, dacă e public, atunci e altă discuție”, a declarat fostul membru al CSM, procurorul Bogdan Gabor.

În schimb, procurorul Gheorghe Muscalu, fost membru al CSM, susține că grupul „Forumul magistraților” nu poate fi considerat „privat”, având în vedere că la discuții pot participa zeci sau chiar sute de persoane.

Acest lucru înseamnă depășirea acelor limite în care orice magistrat, judecător sau procuror e obligat prin lege, sau acea obligație de rezervă. Acum, sunt nemulțumiri, dar nu cred că trebuie să creăm un colectiv, un grup să ne expunem nemulțumirile. Și modalitatea respectivă e înjositoare pentru o astfel de poziție. Mai mult de atât, cred că se depășește ceea ce este permis, implicarea lor în cu totul și cu totul alte acțiuni decât cele pentru care legea permite(…)Acolo e mai mult decât implicare în activitatea profesională, acolo e implicare în niște jocuri, încercând să creăm conspirații, legături, să ne ducem către un rezultat pe care îl vrem noi. Magistratul nu face așa ceva, magistratul aplică legea și atât”, a precizat procurorul Gheorghe Muscalu.

Augustin Zegrean: Nu s-a dat liber la insultă

În cadrul unor discuții de pe grup obținute de Main News, „Caius Marcius”, despre care surse din sistem susțin că ar fi procurorul Bogdan Pîrlog, folosește termeni precum „unealtă” sau „profitor” la adresa unor magistrați.

„E și mai grav (n.r. în cazul insultelor la adresa altor colegi), pentru că ei trebuie să respecte niște limite. Insulta nu se mai pedepsește penal, dar nu s-a dat liber la insultă. Nu ar trebui să se insulte între ei, nici în public, nici în privat. Magistrații trebuie să fie altfel în manifestări, ei sunt puși să judece”, susține fostul președinte al CCR.

Procurorul Gheorghe Muscalu susține că insulta adusă la adresa altor magistrați ar putea constitui, cel puțin, abatere deontologică.

Niciodată un magistrat în lume nu este cel care poate să spună „că vreau să pun pe cineva, vreau să dirijez în partea aceea, nu sunt de acord cu acel cineva și vreau să moară sau să fie arestat”, astea sunt vorbe de oameni care au anumită calitate, dată de lege și la limita de sus a profesiilor?”, a adăugat Gheorghe Muscalu.

Fostul președinte CCR: Magistrații să nu se implice în probleme politice

Constituția României îi împiedică pe magistrați să facă parte din partide politice, iar Augustin Zegrean consideră că aceștia ar trebui să nu se implice deloc în dezbateri cu caracter politic.

Câtă vreme li se interzice să facă parte din partide politice, ar fi bine să se țină departe de politică și să nu comenteze politic, pentru că există riscul să-i judece pe unii dintre politicienii de care discută, iar ei își pun deja părerea de dinainte. Nu știu de ce magistrații trebuie să aibă grupuri pe Facebook și pe tot felul de canale, pentru că vrând nevrând se scapă și spun și lucruri care nu ar trebui spuse și pot fi citite și de alții care nu fac parte din grupul respectiv”, a spus fostul președinte al CCR.

 

author avatar
Andrei Coman
231 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger