AcasăJUSTIȚIEDirectoarea Freedom House, procurori DNA și ziariști aserviți au coordonat o campanie...

Directoarea Freedom House, procurori DNA și ziariști aserviți au coordonat o campanie mediatică de linșaj a judecătoarei Lia Savonea

Directoarea ONG-ului Freedom House, Cristina Guseth, împreună cu procurori DNA și o serie de ziariști aserviți DNA au coordonat o campanie de linșare mediatică a judecătoarei Lia Savonea.

În 2019, nemulțumită de noul Ghid de comunicare cu mass-media ce fusese pus în dezbatere publică de CSM,  Cristina Guseth, directoarea Freedom House, i-a contactat procurorii DNA Cristian Ardelean și  Alexandra Lăncrănjan pentru ca aceștia să intervină la ziariștii Alexandru Costache (TVR și g4media), Liviu Avram, Virgil Burlă și Ionel Stoica cu scopul de a lansa articole denigratoare față de Lia Savonea, pe atunci președinta CSM.

Planul procurorilor DNA, a directoarei Freedom House și al ziariștilor aserviți de a o compromite în presă pe judecătoarea Savonea a putut fi aflat deoarece procurorii SIIJ îl interceptau atunci pe controversatul magistrat Cristian Ardelean. Discuțiile purtate cu scopul organizării linsajului mediatic a Liei Savonea sunt incredibile și par a fi purtate de infractori, nu de procurori DNA și reprezentanți ai societății civile.

Stenograma discuțiilor dintre directoarea Freedom House, Cristina Guseth, și procurorul DNA Cristian Ardelean

Potrivit luju.ro, în timp ce instrumenta dosarul privindu-i pe foștii procurori DNA Oradea Ciprian Man si Cristian Ardelean, procuroarea SIIJ Puiu Zarafina a solicitat la ICCJ emiterea unor mandate de supraveghere pe numele directoarei Freedom House, Cristina Guseth, și procuroarei DNA Alexandra Carmen Lăncrăjan. Măsura a fost cerută după interceptarea unei discuții din 5 iunie 2019 dintre directoarea Freedom House, Cristina Guseth, și procurorul DNA Cristian Ardelean (acesta aflandu-se sub mandat de interceptare in dosarul cu Ciprian Man). În discuția în care se face planul pentru atacarea mediatică a Liei Savonea era menționat și numele “Alexandra”  – procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan. 

Stenograma discuțiilor dintre directoarea Freedom House, Cristina Guseth, și procurorul DNA Cristian Ardelean

În convorbirea interceptată, Cristina Guseth îi explica procurorului DNA Cristian Ardelean că s-a apucat “să agite lumea”. Guseth ăi transmitea lui Ardelean că până la acel moment nu a scris decât Virgil Burla despre ghidul de comunicare cu mass-media pus în dezbatere de CSM, dar ca a vorbit deja cu o serie de alți ziariști cunoscuți ca făcând parte din aparatul de propaganda al DNA-ului Laurei Kovesi (Liviu Avram, Ionel Stoica si Alex Costache), explică luju.ro.

În acțiunea contra Liei Savonea, președinta Freedom House. Cristina Guseth. se baza și pe sprijin din interiorul CSM, .anume pe judecatoarea Andrea Chis, despre care Guseth afirma că “iar a agitat-o”

La rândul său, Cristian Ardelean îi transmitea Cristinei Guseth că va încerca să o implice în actiune și pe “Alexandra”, adică pe procuroarea DNA Alexandra Carmen Lăncrănjan. Așa cum reiese din interceptari, Cristina Guseth își punea mari speranțe în Ionel Stoica: “Da mă, da să scrie Ionel și să spună că la asemenea amploare ea își bate joc și îl trece cum vrea ea”. 

În final se dezvăluie si scopul operațiunii: linșarea mediatică a Liei Savonea în presa de casă a DNA. “Dacă nu este deloc fut….ă în presa, asta face ce vrea”, aprecia Cristina Guseth.

Fosta președintă a CSM, judecătoarea Lia Savonea, care în prezent deține funcția de președinte a Curții de Apel București, a reacționat după publicarea stenogramelor și anunțat că va formula plângere penală. 

“Am citit articolul cuprinzând transcrierea unor convorbiri care implică procurori, un reprezentant al societății civile, un membru CSM și jurnaliști. Ceea ce rezulta din articol este deosebit de îngrijorător, deoarece relevă o acțiune concertată, un șantaj insidios asupra unui judecător, președinte în funcție al Consiliului Superior al Magistraturii. Gravitatea situației rezultă din coordonarea acestor acțiuni de presiune și din implicarea unor persoane din structuri variate – organe judiciare, ONG-uri și entități de presă, cu un scop declarat de a mă linșa mediatic în scopul determinării de a abdica de la exercițiul legitim al funcției. În acest context, apreciez că este imperativ să mă adresez organelor de urmărire penală“, a declarat judecătoarea Lia Savonea.

De altfel, episodul linșajului mediatic din 2019 având-o ca țintă pe judecătoarea Savonea nu este singular. În martie anul curent, cu foarte puțin timp înainte de examenul pentru promovarea la Înalta Curte de Casație și Justiție, Lia Savonea a fost atacată de aceeași parte de presei aservită DNA. Politicieni USR și ziariști  haștagiști au rostogolit fie povestea eliberării unui violator de către judecătoarea Savonea, fie basmul nedeclarării unei sume de bani provenită din vânzarea unui teren. S-a ajuns până într-acolo încât s-au creat legături între familia Savone și vecinii de pe stradă. Ambele teme, așa cum s-a dovedit, au fost petarde mediatice. 

 

author avatar
Catalin Manolache