AcasăJUSTIȚIEDezvăluiri bombă din dosarul Băneasa! Cum au ajuns profesorii Universității Agronomice să...

Dezvăluiri bombă din dosarul Băneasa! Cum au ajuns profesorii Universității Agronomice să se constituie parte civilă. Ce le-a pus în vedere DNA – VIDEO

Rectorul USAMV Sorin Cîmpeanu, procurorul Marin (stânga) și judecătorul Ion Tudoran (dreapta) - sursa foto: cetateanul.net

Ies la iveală imagini și informații halucinante din dosarul Băneasa! Senatul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară s-a constituit parte civilă în dosarul Băneasa la amenințarea cu „autobuzul DNA”, dezvăluie cetateanul.net. Totul, după ce profesorii au fost avertizați că ar putea răspunde penal pentru „favorizarea infractorului”.

Imaginile prezentate de sursa citată au fost surprinse în Senatul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București (USAMV). În 2012, profesorii Universității au fost practic amenințați de procurorul DNA Nicolae Marin că, dacă nu se vor constitui parte civilă în celebrul dosar Băneasa, ar putea fi anchetați pentru „favorizarea infractorului”.

Ziarul Cetățeanul a prezentat înregistrarea video a ședinței Senatului USAMV, din data de 27 iulie 2012, în care profesorilor li se spune negru pe alb că dacă nu vor vota solicitarea DNA ar putea fi anchetați!?! De frica DNA, profesorii au cedat șantajului…

Cu toate acestea, USAMV nu a putut stabili un prejudiciu, iar procesul, judecat de Corneliu Bogdan Ioan Tudoran, care avea să fie anchetat ulterior pentru corupție, s-a bazat exclusiv pe raportul „specialistului” DNA. Raportul a fost făcut însă „din pix”, nu a fost realizat de experți autorizați, deci nu are valoare de expertiză. Judecătorul Tudoran l-a luat de bun, a refuzat să ceară o expertiză judiciară pentru calculul așa-zisului prejudiciu și a ignorat raportul KPMG care identificase 12 neconformități dintre care 10 „neconformități majore” în raportul DNA!

Dosarul Băneasa. Pretențiile DNA

Cu 10 zile înainte de ședința în care membrii Senatului Universității au fost înștiințați de amenințarea procurorului DNA, pe 17 iulie 2012, procurorul Nicolae Marin a cerut USAMV să se constituie parte civilă în dosarul Băneasa, pentru a legitima, practic, raportul „specialistului” DNA (cel cu 10 neconformități majore!) privind așa-zisul prejudiciu adus Universității în urma asocierii cu Băneasa Developments.

„Vă solicităm să ne comunicați cuantumul sumei cu care vă constituiți parte civilă în cauza (…) concluziile rezultate în urma raportului de constatare întocmit de specialiștii din cadrul DNA rezultă că s-a cauzat universității un prejudiciu în valoare de 184,7 milioane USD”, se arăta în adresa DNA trimisă Universității.

Mai mult, procurorul DNA Nicolae Marin, culmea, cel care avea să ajungă șef la Secția de Investigare a Infracțiunilor în Justiție!?!, s-a deplasat personal la Universitate, după cum a mărturisit președintele Senatului Alexandru Șonea, pentru a-i amenința pe profesori cu ancheta penală.

Președintele Senatului USAMV: „Nu e ușor să fii chemat la DNA. Să știți că domnul procuror a fost pe aici ”

Așadar, pe 27 iulie 2012, Senatul USAMV s-a întrunit pentru a vota. Ședința a fost prezidată de președintele Senatului, prof. univ. Alexandru Șonea, și rectorul Sorin Cîmpeanu, care l-au invitat la discuții și pe avocatul angajat la USAMV, Mircea Pârvu. Culmea, cel care trebuia să apere interesele Senatului Universității, a întărit inepțiile DNA: profesorii ar putea fi anchetați penal dacă resping solicitarea procurorului Marin de a pretinde un prejudiciu îndoielnic.

„Acum, o să votăm fiecare și fiecare o să-și spună punctul de vedere… au mai fost situații din astea în care pot să vă spun deschis, tot Senatul de la Cluj a fost chemat la parchet și fiecare a dat cu subsemnatul. Așa că cu atât mai mult trebuie să stăm fiecare să judecăm și să ne asumăm responsabilitatea… puteți să aveți orice altă propunere, dar dacă o aveți trebuie să o și argumentați, doresc așa pentru că sau suntem de acord cu propunerea făcută de Consiliul de administrație sau nu sunt de acord pentru că… Acum, să știți că nu e ușor să fi chemat la DNA și să… nu aș dori numănui să meargă acolo”, le-a spus profesorilor președintele Senatului Alexandru Șonea.

„Dar dacă încercăm să tergiversăm… domnul avocat o să… Acum, o să vă spun un lucru din grădina proprie. Să știți că domnul procuror (n.r. Nicolae Marin) a fost pe aici, și a avut o discuție cu domnul rector și pe urmă m-a chemat și pe mine…”, a mai spus Șonea.

Avocat USAMV: „Este ceea ce se cheamă generic favorizarea infractorului”

La rândul său, avocatul Mircea Pârvu a băgat groaza în profesori, avertizându-i ce pot păți dacă nu fac pe placul DNA.

„Ce ne spune domnul președinte este legat de o chestiune concretă, care le-a fost comunicată de procuror și s-a povestit despre ceea ce se cheamă generic «favorizarea infractorului». Textul ăsta este 264 Cod penal și spune așa: «Ajutorul dat unui infractor fără o înțelegere stabilită înainte sau în timpul săvârșirii infracțiunii, pentru a îngreuna sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 7 ani». Lor asta le-a fost adusă la cunoștință, să cunoască teoretic și faptul că orice îngreunare a urmăririi penale, chiar dacă nu ai înțelegere făcută cu infractorul, se constituie ca și infracțiune separată pentru care răspund cei care săvârsesc această faptă. Pur și simplu semnalul de alarmă a fost tras, domnilor, asta este situația în care vă gășiți”, a spus avocatul.

Președintele Senatului Alexandru Șonea a întărit afirmațiile avocatului: „Și se continuă cu 25 sau cu nu știu ce… că am început să învăț și Codul penal… așa se continuă, că dacă tot insiști în prostie și te tot opui și tergiversezi, din favorizarea infractorului devii inculpat sau autor. Adică, într-o zi ți se poate schimba imediat poziția și dintr-o fază ușoară de 3 luni la 7 ani poți să treci în ceva mai grav. De asta noi le-am grăbit… trebuie să hotărâm”. Urmăriți în continuare înregistrarea video a ședinței.

Dosarul Băneasa. Profesorii au cedat de frica anchetei

După ce profesorilor li s-a dat clar de înțeles că dacă nu se conformează pot fi inculpați pentru favorizarea infractorului, în condițiile în care procurorul DNA Nicolae Marin a venit personal la Universitate pentru a transmite amenințarea voalată cu pușcăria, s-a trecut la vot.

Rând pe rând, membrii Senatului au votat. Fără tragere de inimă, cei mai mulți realizând pesemne că acest vot nu are nimic de-a face cu „așa cum îți dictează conștiința”, au votat pentru ca USAMV să se constituie parte civilă.

Doar Prof. Univ. Dr. Reta Condei, la vremea aceea conferențiar universitar, și o studentă din Senatul Universității s-au abținut.

Dosarul Băneasa. Comisia de la Universitate: „Nu rezultă niciun prejudiciu”

După votul din Senatul USAMV, prin decizia 49 din 23 ianuarie 2013, rectorul Universității Sorin Cîmpeanu a constituit o comisie de analiză a actelor aflate în contabilitatea USAMV și „orice alte documente considerate relevante”, „în vederea stabilirii existenței unui eventual prejudiciu creat în urma colaborării cu Băneasa Investments SA, precum și precizarea cuantumului acestuia în cazul în care există”.

Grupul de analiză a fost format din: avocata Beatrice Colea, șefa Compartimentului Audit Intern din USAMV Dorina Mocuța, directorul economic Laura Iosub, directorul general Mariana Postamentel și conf. univ. dr. Ilie Dogaru.

foto: cetateanul.net

Comisia a emis cinci documente separate, din care rezultă că nu s-a putut identifica existența vreunui prejudiciu.

Aceste documente au fost ignorate în procesul pentru stabilirea prejudiciului de către judecătorul Corneliu Bogdan Ion Tudoran, care trebuia să justifice condamnările grele cu închisoarea date tot de el în procesul penal.

author avatar
Andrei Coman