AcasăJUSTIȚIEDecizie istorică în România, care va schimba faţa Social Media pentru totdeauna!...

Decizie istorică în România, care va schimba faţa Social Media pentru totdeauna! Ai deschis un cont cu numele altei persoane? Rişti puşcăria

decizii-iccjDecizie istorică în România, care va schimba faţa Social Media pentru totdeauna! Ai deschis un cont cu numele altei persoane? Rişti puşcăria

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat, azi, o decizie care va afecta pentru totdeauna comportamentul utilizatorilor de reţele de socializare.

Deschiderea pe rețelele de socializare a unui cont pe numele altei persoane și postarea de informaţii, fotografii şi imagini video pe acel cont, fără acordul persoanei respective, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare între 1 an și 5 ani.

Cazul care a născut precedentul

De unde a plecat totul? De la un caz concret.

De la un dosar în care un bărbat a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 8 luni închisoare pentru şantaj, fals informatic şi violarea vieţii private, după ce a deschis un cont fals pe o reţea de socializare şi pe un site pentru adulţi, unde a postat fotografii şi filmuleţe compromiţătoare cu fosta sa iubită.

Se pare că inculpatul şi-a ameninţat fosta iubită că, dacă nu va relua relaţia cu el, va da publicităţii pe internet mai multe fotografii care o înfăţişau dezbrăcată şi filmuleţe în care cei doi apăreau întreţinând relaţii sexuale.

Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.

Iată motivarea Instanţei!

Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului„, se arată în hotărârea ICCJ.

Conform Codului penal, infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

author avatar
Andrei Ștefan
323 afisari

2 COMENTARII

    • Aia sunt useristi, deci actionari la Ministerul Justitiei si imuni la orice actiune penala…la noi (si nu numai, din pacate) „justitea” e polarizata politic

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger