AcasăJUSTIȚIEDecizie DNA în privința averii fostului ministru Bănicioiu

Decizie DNA în privința averii fostului ministru Bănicioiu

Bănicioiu a studiat dosarul (sursa foto: Facebook)

După ce zilele trecute Camera Deputaților a dat undă verde cererii înaintate Legislativului pe numele fostului ministru al Sănătății, DNA-ul a anunțat, vineri, că procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de parlamentarul Nicolae Bănicioiu. Acuzațiile sunt de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

Totodată, DNA-ul anunță că s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile aparținându- fostului oficial guvernamental, precum și o poprire pe conturi avându-l ca titular pe Nicolae Bănicioiu.

Din comunicatul DNA rezultă, cu referire la ordonanța procurorilor, următoarele aspecte:

”În perioada în care a deținut funcția de ministru al tineretului și sporturilor, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

La săvârșirea presupuselor fapte, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză. Aceasta ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era Bănicioiu Nicolae.
Persoana respectivă ar fi semnat dispozițiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deși suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.
Ulterior, în calitate de ministru interimar al sănătății, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Bănicioiu Nicolae ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul aceleiași persoane, suspect în cauză, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de ministru al sănătății. Concret, banii ar fi fost primiți în schimbul numirii/menținerii în funcții de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relații contractuale, precum și pentru alocarea preferențială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte.
În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Bănicioiu Nicolae.

La data de 29 noiembrie 2020, suspectului Bănicioiu Nicolae i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.”

Ce spune deputatul Pro România

După ce s-a aflat de pasul făcut de către reprezentanții DNA în cazul său, Nicolae Bănicioiu a reacționat, în primă fază pe pagina sa de Facebook. ”Am văzut astăzi (pe 20 octombrie-n.n) cu surprindere comunicatul DNA și vreau să fac următoarele precizări: în primul rând consider acuzațiile vehiculate în presă false și din această cauză doresc să am acces la dosar cât de repede posibil! Sunt pentru a se ridica imunitatea deoarece nu am nimic de ascuns și cred că totuși clarificarea cât mai rapidă a situației, va fi în interesul tuturor. Inteleg că odată cu începutul campaniei electorale acesta ar fi un subiect care poate ar îngreuna lămurirea lucrurilor și din această cauză am decis că nu voi mai candida! Imi doresc doar aflarea cât mai rapidă a adevărului și sper ca acest demers să nu fie generat de persoane care au ele probleme și probabil , ca să scape au inventat fapte”, a transmis Bănicioiu.

La momentul la care a venit la Comisia Juridică a Camerei, for care a și avizat cererea DNA-ului, înainte ca solicitarea să ajungă la vot în plen, fostul ministru a declarat că a studiat dosarul și că vrea ca adevărul să iasă cât mai repede la lumină. ”Nu există niciun fel de probă sau niciun fel de evidență, dovadă că eu aș fi luat vreo sumă de bani (…) Este și în interesul meu ca lucrurile să se desfășoare cât mai repede și să vedem de ce oameni care au probleme penale se duc și fac denunțuri ca să scape”, a susținut Bănicioiu, aflat la Parlament.