AcasăJUSTIȚIEDecizie crucială! Legalitatea stării de alertă, discutată la CCR

Decizie crucială! Legalitatea stării de alertă, discutată la CCR

CCRDecizie crucială! Legalitatea stării de alertă, discutată la CCR

Curtea Constituţională este aşteptată să se pronunţe, marţi, 8 iunie, cu privire la instituirea stării de alertă.

Dosarele s-au aflat pe masa judecătorilor pe 20 mai, dar pronunțarea a fost amânată pentru 8 iunie, scrie news.ro. „Curtea Constituţională a amânat pronunţarea pentru data de 8 iunie 2021 a cauzele referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, în ansamblul său”, conform comunicatului CCR.

Judecătorii de la Curtea Constituțională au luat în discuţie cinci sesizări referitoare la acest act normativ, informează Agerpres.

Tot marţi, este aşteptată pronunţarea pe ”excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 88 ind.1 – 9 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, precum şi a ordonanţei de urgenţă 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”.

George Simion: Instituirea stării de alertă, neconstituțională

Co-preşedintele AUR George Simion a declarat că este neconstituţională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020. El şi-a exprimat convingerea că şi judecătorii CCR vor constata acelaşi lucru, deoarece situaţia sanitară nu ar mai impune această măsură.

„Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituţională. Măsurile de relaxare aşa-spuse, din ultima perioadă, vin şi în urma acestui proces la CCR. S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor. Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României şi fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgenţă. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate”, a declarat recent George Simion.

Câteva zeci de persoane au protestat pe 20 mai la sediul Curții Constituţionale, împotriva Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

author avatar
Andreea Vlad